« Alte articole din categoria Actualitate

Activitatea SNLO nu va mai fi blocată de exproprieri

Actualitate - Maria MIRON
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Guvernul a aprobat zilele trecute un nou proiect de lege care urgentează procedura exproprierii, simplificând-o în acelaşi timp. Conform reglementărilor actuale, exproprierea continuă să fie extrem de lungă şi greoaie. Ea durează şi câţiva ani uneori fiindcă transferul dreptului de proprietate se realizează abia în momentul când expropriatul şi expropriatorul cad la pace în legătură cu preţul proprietăţii, în cele mai multe cazuri instanţa fiind cea care tranşează litigiul.

Este cazul „Ştiucanilor” care a ţinut blocată multă vreme activitatea carierei Roşiuţa. Deputatul Militaru, fost lider sindical la cariera Roşiuţa, a explicat că „pretenţiile nefondate ale proprietarilor au afectat nu doar bunul mers al SNL Oltenia, dar au prejudiciat foarte mult societatea datorită costurilor mari ale lucrărilor temporare pe care a fost obligată să le realizeze: excavatoarele au fost mutate de multe ori de parcă erau biciclete, se realizau ripări, scurtări, lungiri de benzi… iar toate astea de zece ani încoace… imaginaţi-vă câţi bani a pierdut SNLO în tot acest timp!” 

Actul normativ adoptat acum extinde procedura stabilită la finele lui 2008 şi la infrastructura feroviară, aeriană şi navală. Însă prevederile sale se vor aplica şi lucrărilor miniere de interes naţional pentru exploatarea lignitului. Dacă până acum, la fel ca în cazul autostrăzilor, proprietarii de terenuri supuse exproprierii puteau pune fel şi fel de piedici înaintării excavatoarelor pentru acelaşi motiv de înavuţire rapidă, de acum încolo transferul dreptului de proprietate se va realiza în momentul publicării în Monitorul Oficial a Hotărârii de Guvern.

Lege benefică

Însă, pentru a deveni lege proiectul actului normativ trebuie să treacă prin votul celor două camere ale Parlamentului, existând şi probabilitatea ca acesta să fie respins. Deputatul de Gorj Severus Militaru a declarat că „nu admite această posibilitate deoarece  la baza proiectului de lege stă o decizie a Curţii Constituţionale din anul 2009, care arată că, atunci când s-a făcut dovada cauzei de utilitate publică, opoziţia se poate raporta doar valoarea despăgubirilor, dar nu şi la decizia de expropriere. Normele nu vor afecta drepturile foştilor proprietari, în continuare ei pot contesta în instanţă valoarea despăgubirii, dar nu şi deposedarea”. Opinia deputatului de Gorj este împărtăşită şi de reprezentanţii sindicatelor miniere din SNL Oltenia. Gheorghe Etăgan, secretarul general al Uniunii Sindicatelor Miniere Oltenia, apreciază că „noua lege înlesneşte enorm procedurile de expropriere”, amintind că SNLO a avut mult de suferit din această cauză: „Sunt ani buni de când lucrările miniere sunt blocate în zonele Roşia, Roşiuţa şi Berbeşti datorită lacunelor din legea de până acum. Aprobarea de către Guvern a acestui act normativ este un semn bun, în sensul că executivul chiar începe să lucreze în favoarea mineritului. Legea este benefică atât pentru cei care expropriază, dar şi pentru proprietari”. 

   Proiectul de lege aduce şi alte modificări procedurii, în sensul că prevede un termen scurt în care expropriatul să răspundă ofertei expropriatorului cu privire la preţ, faţă de cei câţiva ani câţi erau necesari pentru obţinerea unui acord sau a unei negaţii, timp în care investiţia nu se putea realiza. Există prevederi inclusiv pentru proprietăţile care fac parte dintr-o masă succesorală, expropriatorul consemnând pe numele succesorilor  suma de bani oferită pentru proprietate, fapt care constituie „o măsură de protecţie”, aşa cum a arătat secretarul de stat Alina Bica. 
 
 • Currently 3.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 3.0 din 2 voturi

Taguri:

Comentarii

Pandurul nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de expropriatul:
  ba pdl-istilor nu va mai laudati cu d-astea ca sunteti niste mincinosi,...dar sa stiti ca toti mincinosii,hotii,del atorii de oricefel vor sfirsi in iad ba scursurilor! ginditiva ca vesnicia nu e putin lucru ...voi unde credeti c-o sa vi-o petreceti ? ha?
  2010-09-20, 00:14:36 (adresa: 93.115.45.*)
 2. de Taranu":
  Nu ma prea pricep la legi dar cred ca ar trebui facut ceva pentru a tempera pretentiile exagerate(un fel de santaj)ale proprietarilor.De exemplu sa achizitioneze case si terenuri de la cetatenii aflati in afara zonei expropiabile,unde pretul pietei este cu mai mult de zece ori mai mic decat cel cerut de expropiabili si sa le ofere la schimb.Terenurile se retrocedeaza pe vechile amplasamente doar daca fizic acest lucru este posibil.
  2010-09-20, 06:48:30 (adresa: 89.46.58.*)
 3. de ADI:
  Pai daca omul are o casa de chirpici si locuieste in ea,ei vin si ii baga bani in cont pe cat face la evaluare si omul nu va avea bani nici de o garsoniera unde va sta???sa-i faca casa asa cum a avut-o in alta parte ,nu cumva acesti oameni trebuie sa ramana pe drumuri din cauza acestei legii?inteleg atunci cand e vorba de un teren ,da nu este la fel si cu o casa.eu cred ca am mare dreptate.
  2010-09-20, 10:28:15 (adresa: 109.96.38.*)
 4. de pentru vasile:
  eu cred ca,ai ciuda ,ca nu ai servici,da oamenii din gorj ce muncesc idiotule .
  2010-09-20, 13:14:44 (adresa: 109.96.38.*)
 5. de gica:
  vasile esti un bou . .daca ai avea servici in cariera nu ti-ar mai pasa asa mult de mediu si de proprietatiile carbunelui . .ofticatule, in loc sa-ti cauti ceva de munca ,stai pe net!cum naiba au bagat astia net si la taranoaia"
  2010-09-20, 14:44:15 (adresa: 86.127.164.*)
 6. de nelu:
  stimate deputat ,daca ai impresia caci pretentia de reconstructia caselor este inavutire cum consideri tu care ai 6 case firme si etc................. .................... .................... .................... ...nu himiseala ale cui iterese le reprezinti ? ale tale.
  2010-09-20, 16:05:52 (adresa: 213.233.90.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.

Informaţii diverse:

Vremea:
Acum: 2°C.
La noapte: 6°C.
Mâine: 2°C.

Curs valutar:
EUR: Tendinta 4.4442 lei
USD: Tendinta 4.1911 lei