« Alte articole din categoria Actualitate

Ciurel declară război ANRE şi producătorilor de energie verde

Actualitate - Maria BÎRCU
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Managerul Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciurel, a făcut o serie de acuzaţii la adresa conducerii Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) susţinând că instituţia favorizează producătorii de energie regenerabilă. Ciurel a mai spus că legislaţia nu se va schimba, deoarece asta ar duce la implicaţii la nivel de Europa, însă speră că se va ajunge la o cale de „coabitare“.

Laurenţiu Ciurel vorbeşte din nou de dezechilibrele produse în sistemul energetic de către energia verde. Legile româneşti, corelate cu cele europene, permit accesul garantat al energiei verzi în sistemul energetic. Producătorii de energie regenerabilă nu sunt obligaţi să încheie contracte, tot ce produc intră în sistemul energetic.

ANRE, filială a „verzilor“

Mai mult, Ciurel denunţă grave abuzuri ale reprezentanţilor ANRE. Acesta spune că şefii ANRE favorizează în mod evident verzii şi că mulţi dintre cei care acum fac afaceri cu energia regenerabilă au lucrat la stat. „Producătorii de energie sunt favorizaţi de legislaţie, prin oameni din ANRE. Câți din conducătorii acestor companii private care produc energie regenerabilă au lucrat la stat, foşti secretari de stat, oameni importanţi în firmele de stat care acum lucrează în zona privată la aceste companii, care sunt clar favorizate la intrarea în piață?“, spune Ciurel.

Şeful companiei energetice din Oltenia a mărturisit că ANRE ignoră ceilalţi producători de energie şi că prin normele propuse avantajează eolienele.  „Se poate schimba cadrul legislativ, din păcate, o spun indiferent de repercusiuni, am ajuns să ne uităm la ANRE ca o sucursală, filială a acestor companii. Înainte eram chemaţi producătorii de energie şi când se schimba ceva în legislație eram consultați. Am aflat lunea trecută că pe site-ul ANRE, undeva ascuns, nimeni nu a știut, a fost o modificat ordinul 33 total în defavoarea producătorilor de energie cu excepția celor eolieni“, declară managerul CEO.

Pact de coabitare

Ciurel solicită o „cale de coabitare“, privind partea de stabilitate a sistemului energetic. Acesta spune că, în timp ce termocentralele falimentează, producătorii de energie verde au avantaje ce-i ajută să-şi amortizeze investiţiile în doar cinci ani! „Nu se poate, unii să moară, ăia care dau stabilitate, pentru că la vară ce-o să facem, când nu mai e vânt și nu mai e nici apă, o să trebuiască să pornească termo ori termo nu are blindaje de moară, nu are dinți de excavator că nu au fost bani, nu are condensator la turbină, nu are țeavă de cazan și atunci trebuie să importăm energie. (...) Trebuie să devenim complementari nu rivali, rivalitate și comerț este până la siguranţa sistemului energetic“, a explicat Ciurel.

Hotărârea de Guvern, neaplicabilă

Cât despre Hotărârea de Guvern care prevede ca sistemul energetic să preia cel puţin 500 de MW/h de la CE Oltenia, dar şi plata serviciilor pentru echilibrarea sistemului, Ciurel spune că este tot neaplicabilă. „Nu mă avantajează foarte mult nici cei 500 de MW, nici reducerea certificatelor vezi, pentru că asta nu duce decât la scăderea apetitului investițional de acum încolo, dar faptul că pe ei nu-i obligă nimeni să vândă, ci doar să producă... Ne deranjează dezechilibrarea sistemului“, a declarat Ciurel. Hotărârea nu poate fi aplicată pentru că nu au apărut normele de aplicare ale ANRE: „Normele ANRE nu au apărut. Cel mai jos producem 700, nu avem cum să scădem la 500. Când o să fiu cu 400, să-mi trebuiască toţi cei 500 de MW, o să fim deja morţi. Asigurarea de servicii de sistem înseamnă echilibrare, să am în rezervă 600 şi când scad 600 ai vântului să-i pun eu. Eee, dar asta trebuie să de plătească“.

Grav este că a scăzut foarte mult consumul de energie, existând premise pentru un consum de 4000 de MW/h în aprilie-mai ceea ce înseamnă, aşa cum spune şi Ciurel, că termo şi gazul se vor bate pentru 500 de MW/h. De exemplu, ieri, în jurul orei 14, Transelectrica arăta că în Sistemul Energetic Naţional (SEN), dintr-un consum de aproximativ 6.300 de MW/h, 3.000 erau daţi de Hidroelectrica, eolienele în jur de 170 de MW/h iar cărbunele în jur de 1400 de MW/h, ceea ce înseamnă că CEO mergea cu un grup şi jumătate, cel mult. 
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 3 voturi

Taguri:

Comentarii

Pandurul nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de Inginerul:
  CEO, daca nu-si construieste rapid hidrocentrale, eoliene si centrale fotovoltaice, va muri in cativa ani. Energia termo e scumpa si poluanta. Nu o mai vrea nimeni pe piata. In piata au aparut noi producatori de energie si vor mai aparea in continuare. In plus piata romaneasca tot scade de la an la an: se inchid combinate, populatia scade pentru ca mor masiv oameni, iar altii nu prea se mai nasc, se investeste in eficienta consumului etc. In 2016 consumul mediu in Romania va ajunge undeva la 4-5 Gw/ora. Cei 19.000 de angajati trebuiesc ajutati inca de acum sa se reorienteze in piata muncii si sa nu ajunga precum angajatii de la Oltchim. Va doresc succes!
  2013-04-23, 03:07:09 (adresa: 86.126.110.*)
 2. de Inginerul:
  Orice tip de asigurare costa bani: asigurarea de locuinta pentru cutremur, asigurarea de accident de masina, asigurarea de calatorie, asigurarea de sanatate etc. Si asigurarea pentru stabilitatea energetica a Sistemului Energetic National costa bani, deci nu poate fi primita gratis. CEO si Hidroelectrica asigura stabilitate SEN prin capacitatea de rezerva care o pun permanent la dispozitia pietei. Asadar CEO alaturi de Hidroelectrica trebuie sa incaseze o Polita de Asigurare Energetica de la toti producatorii de energie care induc instabilitate in piata energetica (in speta producatorii de energie regenerabila). Domnul Ciurel va trebui sa sustina un proiect legislativ pe tema Politelor de Asigurare Energetica ce trebuiesc platite obligatoriu de catre producatorii de energie regenerabila si care sa acopere cheltuielile cu mentinere rezervei in asteptare.
  2013-04-23, 03:27:07 (adresa: 86.126.110.*)
 3. de turceni:
  giurele ne bagi in faliment ,dupa oltchim urmeaza complexele adica CEO cu siguranata asa o sa fie am vrut psd uite k sunt dar nu fac nimic nimicin ce tara traim ei nu se uita in juru lor ce se intampla POLITICIENI VAI MAMA LOR DE HOTIIIIIIII,pana anu trecut mergea la turceni cu 4 sau chiar 5 grupuri si ziceam k e rau pe timpu pdl ului eu sunt psd ist astia ne termina o sa ajungem niste sclaviiiiii la noi in tara ,ei asta si cauta sa nu aibe profit s o privatizeze la un pret cat mai mic si dupa aia la taiere ,ce nenorociti ne conduc astia ar merita impuscati mai rau ca ceausescu ,impreuna cu basescu ,ponta si crin totiiiii,ei nu se gandesc la viitoru copiilor nostri ei se gandesc cum s fure bani mai usor ,suntem o natie de prosti cum vin alegeriile ne mint in fata ,,,,
  2013-04-23, 09:31:46 (adresa: 93.118.194.*)
 4. de Olteanu:
  Numit luna trecută în fruntea Medserv Min, de către conducerea Complexului Energetic Oltenia (CEO), Valentin Mogoe, membru UNPR Gorj, este acuzat de o parte a propriilor subordonaţi că s-ar comporta în funcţia obţinută, după pensionare, la fel cum a făcut şi în 2006 când era şef la Minprest. De altfel, Mogoe foloseşte “formula” Minprest şi acum el angajându-şi rapid deja câţiva apropiaţi care l-ar servi de aproape, făcând însă cheltuieli nejustificate pentru o lună de mandat. Fostul său şofer de la Minprest a fost adus, de altfel, cu dedicaţie la Medserv Min, omul fiind sfătuit să demisioneze de la societatea unde lucra pentru a-l servi pe ex-şeful său. Mai mult, progresistul, fost miliţian, şi-ar fi cumpărat, până acum, mobilier nou de birou, o plasmă, un laptop, şi pentru a semna noile angajări, şi un stilou cu peniţă de aur pe care a achitat, zice-se, din banii unităţii “doar” 1000 de lei. De asemenea, Mogoe şi-a angajat, cu de la sine putere, o firmă de pază, a pus termopane la propriul birou şi şi-a achiziţionat gratis, prin reînoire de contract, un telefon mobil “de director”.Valentin Mogoe, pensionat din “Miliţie” cu salarii compensatorii, pensionar MAI, şi militant al Asociaţiei Eurojob a fost reangajat la stat la începutul lunii martie. Urmare a trecutului său glorios, Mogoe a intrat pe uşa din faţă în CEO, punându-i-se pe tavă, deşi nu a avut merite deosebite, postul de director interimar la Medserv Min, unitate cu destule probleme sub conducerile PDL anterioare. Mogoe este promovat astfel şef al unităţii, fără să susţină concursul care va avea loc acum la finalul lunii. Pe 26 aprilie se vor depune CV-urile celor interesaţi să ocupe postul de director executiv al Medserv Min iar pe 29 se vor susţine interviurile la nivel de CEO. Cu siguranţă Mogoe va fi unul dintre candidaţi deşi într-o lună şi jumătate de mandat ar fi creat o atmosferă tensionată în unitate şi ar fi făcut angajări doar după bunul său plac.Şi pentru ca Mogoe să se simtă confortabil pe post, biroul acestuia s-a schimbat la faţă. Mogoe a dispus astfel achiziţionarea unui mobilier nou pentru propriul birou, asta după ce a solicitat înnoirea cu geamuri termopan a spaţiului în cauză, dar şi achiziţionarea unui nou televizor de ultimă generaţie, a unui laptop şi a unui stilou cu peniţă de aur. Ne gândim că dacă tot a făcut acest efort financiar, de zeci de milioane de lei vechi, l-a făcut pentru că ştie că va trece concursul de la finalul lunii. Sau nu…?! Până atunci însă, pentru a avea un telefon în ton cu vremurile moderne, Mogoe a reînnoit abonamentul avut de Medserv Min cu o firmă cunoscută de telefonie mobilă, şi a primit aparatul gratis. Este vorba despre un telefon de ultimă generaţie.
  2013-04-23, 11:36:55 (adresa: 195.62.57.*)
 5. de paponie:
  @ Inginerul : credeti cà Apelul dvs disperat (pentru cei 19.000) nu a fost receptionat de Criminalii Comunisto-Securisti din Republica România si din Republica Gorj ? A fost receptionat, mai ales cà asa cum ati spus si dvs nu sunteti unicul ce trage astfel de semnale de alarmà. DAR ei au o singurà misiune de la Ràsàrit, bine remuneratà prin "liber la furat" din banul public si din buzunarele românilor ce nu fac decît sà fie îndràgostiti de Càlàul lor - comunistul de ieri, politicianul de azi - si càruia îi vînd sau dàruiesc prezentul si viitorul copiilor sài pentru o bere, un lighean, un pix. Halal populatie ! Cà popor nu este ! Tare ràu si profesionist le-au distus creierele românilor Asasinii Comunisti !
  2013-04-23, 12:10:40 (adresa: 84.227.196.*)
 6. de Inginerul:
  @Pentru Paponie: Nu cred ca mesajul meu a ajuns unde trebuie. Daca ar fi fost receptionat si inteles acest mesaj, s-ar fi luat rapid deciziile ce se impun. Mai ales angajatii trebuie sa receptioneze acest mesaj, sa preseze conducerea de jos in sus sa ia masuri de eficientizare si modernizare a companiei. In caz contrar locurile lor de munca vor fi pierdute. Ar trebui ca in fiecare zi sa aibe loc greve si miscari in forta pana cand se vor lua masurile necesare. Se fac greve pentru lucruri aberante, dar pentru ceea ce e necesar nu. Din pacate sindicatele dorm, angajatii dorm, iar cand se vor trezi va fi prea tarziu. Voi continua sa lansez acest mesaj sub diverse forme pana isi va atinge obiectivul scontat (binele comun) chiar daca unii dintre dumneavoastra l-ati receptionat deja si poate ca vi se va parea plictisitor. Multumesc pentru intelegere.
  2013-04-23, 13:31:13 (adresa: 86.126.110.*)
 7. de paponie:
  @ Inginerul : mesajul dvs nu a ajuns "unde trebuie" = pentru desteptarea românilor; dar în mod cert a ajuns acolo ...unde trebuie sà fie BANALIZAT, dizolvat - vorbesc de autoritàti . Din nefericire angajatii pt care dvs investiti din timpul , inteligenta si din inima dvs NU merità ! Revin dupà ce trec la mop un pic.
  2013-04-23, 16:06:41 (adresa: 84.227.196.*)
 8. de Inginerul:
  @Paponie: Toti oamenii merita sa traiasca mai bine chiar daca unii au defecte si vicii mai mari, iar altii le au mai mici. Cei cu defecte mai mari nu trebuie sa fie urati ci trebuie compatimiti si ajutati sa treaca peste acestea. Cei care conduc destinele natiunii sau ale unor companii importante, chiar daca au defecte precum: aroganta, lasitatea, hotia, ignoranta, avaritia, reavointa, nepasarea, tradarea etc, trebuiesc ajutati de subordonati sa treaca peste ele. Subordonatii trebuie sa-i ajute mai intai prin dialog civilizat. Daca dialogul nu da roade atunci se impun metodele de forta majora: petitiile, protestele, greva etc.
  2013-04-23, 16:43:35 (adresa: 86.126.110.*)
 9. de C.Tateanu:
  Eu cred ca trebuie sa i se dea cea mai mare importanta energiei" verzi" ! E curata, deci nepoluanta ! In acelasi timp, sa se caute modalitati de reconversie profesionala pentru cei disponibilizati ! Se stie, ca bogatiile naturale ale pamantului, sunt aproape epuizate , pe cand energia solara, mai dureaza cam 7 ( sapte) miliarde de ani ! Timp suficient sa intelegem o data pentru totdeauna, ca minele nu vor functiona vesnic ! Nu vor functiona nici macar pe durata vietii noastre ! Domnul Ciurel, isi apara domeniul de activitatge, unde incaseaza lunar peste 13000 lei ! La suma asta, e normal sa faci galagie... Pai, unde mai gaseste el un asa serviciu bine platit ca asta ? Dar apropo de salariul lui Ciurel; Domnul primministru, zicea ca directorii din companiile de stat, nu pot avea un salariu mai mare de 5000 lei ! De unde si pina unde, s-a ajuns la salarii intre 4500 lei si 18000 lei ! ? Si pe deasupra, mai iau si diverse, nenumarate sisteme de premiere... E normal sa-si apere " mosia" domnul Ciurel ! Dar o sa-l vedem noi ce face cind in loc de carbune, scoate huma ! Te pomenesti ca atunci se apuca de olarit !
  2013-04-23, 16:52:23 (adresa: 109.96.26.*)
 10. de C. Tateanu:
  Bine ca ne-a lamurit domnul inginer ca multe lucruri costa bani ! Si eu, naivul, credeam ca curentul electric, apa, gunoiul, cablul, gezele, telefoanele, etc, nu costa nimic ! Acuma, stiu si eu ca costa; ne-a spus domnul inginer! Domnule inginer, iti multumim ca ne-ai luminat !, Dar nu vrei dumneata sa canti la alta masa ? De exemplu, la Masa Tacerii din parcul central ? P.S. Sunt nevoit sa fac o ERATA! Am scris mai sus ca domnul Ciurel are un salariu de peste 13000 lei ! Are, mai exact, 13.455 lei ! Atat a castigat in luna Martie , a.c. La aceasta suma. se mai adauga cateva premii de sarbatori ! Ca asa e frumos, si se cade " sa punem cele necesare pe masa"....
  2013-04-23, 17:08:04 (adresa: 109.96.26.*)
 11. de ionica:
  ca fie inteles pt toata lumea : PRODUCATORII DE ENERGIE VERDE SUNT SUBVENTIONATI DE STAT, ADICA DE POPULATIE, PRIN CERTIFICATELE VERZI IN VALOARE DE 50 EURO BUCATA PRIMITE GRATIS PT FIECARE MEGAWATT VERDE PRODUS. taxa de cogenerare, pe care fiecare din noi o platim lunar, pe factura, IN PLUS fata de energia consumata merge in subventionari fotovoltaicelor, eolienelor, etc, facute de smecheri miliardari straini in general ajutati de fosti si actuali guvernanti, nu ca sa salveze planeta, sau ce cretinitati abereaza astia mai sus, ci ca sa faca profit maxim prin obtinerea de certificatele verzi. De ce credeti voi ca avem cea mai scumpa factura la energie inregistrata vreodata, pe megawatt consumat, cand in romania este supraproductie de energie, termocentralele functioneaza la capacitate minima, minerii n-au de lucru? panduristii astia sunt la fel de incuiati ca pe vremea lu boc
  2013-04-23, 21:22:07 (adresa: 79.116.32.*)
 12. de Inginerul:
  @C Tateanu: Sunt sigur ca toata lumea stie ca energia electrica e pe bani. Singurii care nu vor sa stie sunt cei de la Transelectrica, ANRE si unii producatori noi intrati pe piata de regenerabile. CEO are multe pacate, dar trebuie sa recunoastem ca ei asigura o capacitate de rezerva energetica pentru cazul in care e nevoie de energie electrica suplimentara in SEN (cand nu bate vantul prea tare sau nu curge apa suficienta in lunile de vara). Aceasta rezerva a CEO nu e platita de NIMENI, iar CEO pierde bani pentru asigurarea ei. Ironia dumneavoastra nu-si are locul atunci cand discutam chestiuni tehnice, mai ales atunci cand nici nu va pricepeti pe subiect. In rest sunt de acord ca energia regenerabila este viitorul, dar pana la trecerea 100% pe regenerabile este nevoie de o tranzitie bine gandita in care termocentralele traditionale pe combustibili fosili vor juca un rol bine determinat, dar din ce in ce mai mic pana ce vor disparea din peisaj.
  2013-04-23, 21:35:40 (adresa: 86.126.110.*)
 13. de KbaumIKA:
  nu cred ca a spus Ciurel chestiile astea
  2013-04-23, 22:39:04 (adresa: 79.116.34.*)
 14. de @ Inginerul:
  Domnule, gandesti bine ! Pe mine, cetatean al acestei tari, ma intereseaza foarte putin spre deloc, de unde primesc eu energia electrica si cine se ingrijeste ca eu, ca de altfel toti cetatenii acestei tari, sa primim curent electric ! Ca e energie eoliana, ca e energie de la fotovoltaice, sau de unde o veni, eu si toata lumea, o platim, nu ne da nimeni nimic gratis ! Pentru asta sunt oameni platiti foarte bine, care au datoria sa ne asigure noua curent ! Pe mine ma intereseaza, de ce platesc eu atat de mult pentru curentul electric,, comparativ cu castigul meu lunar, cand in alte tari cu civilizatie inaintata, cheltuielile cu energia electrica, reprezinta cel mult 2, poate 3 la suta, din venitul familiei ! Apoi, sunt si mai nedumerit de ce platesc abonament la curent, cand plec in vacanta sau in concediu, fara sa consum in perioada aia, nici un watt ! Deasemeni sunt nedumerit de ce consumul de gaze naturale este transformat in kilowati, dar asta e alta poveste... mai sunt nedumerit si de ce platesc abonament la telefonul fix, fara ca eu sa vorbesc in timpul concediului, dar asta e de deasemeni, alta poveste ! Si daca tot am deviat de la subiect, imi poate explica cineva mie, de ce un maistru militar, care a iesit la pensie la 45 ani, are o pensie de cateva ori mai mare ca a unui turnator in fonta, iesit la pensie la 62 ani ? Eu nu fac caz de salariul foarte mare al domnului Ciurel, omul are mare raspundere !. Sunt si alte categorii de salariati care primesc mult mai multi bani decat domnul Ciurel si fara sa aibe o asa mare raspundere... Eu cred totusi, ca pretul kilowattului este asa mare, pentru ca sunt cheltuieli mari ! In tinerete, am lucrat la mina Petrila, in subteran si nu erau atatea premii desi conditiile erau infinit mai grele ca in bazinul minier al Olteniei... Normal ca noi, consumatorii suportam pe linga acele salarii mari si multimea de premii, care se regasesc in pretul kilowatului platit si de mine ! Daca am trece treptat la energia verde, poate nu s-ar mai da atatea premii ! Dar pina atunci, suportam , n-avem ce face ! Peste nu prea multi ani, cand rezervele planetei se vor epuiza, omenirea va gasi si alte modalitati de a obtine energie, nu numai cele cunoscute azi . Poate atunci, noi, sau poate urmasii si nepotii nostri, vor rade cat de tampiti am fost, cand puteam obtine energie, fara sa scormonim in maruntaiele pamintului...
  2013-04-24, 00:35:22 (adresa: 92.83.120.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.

Informaţii diverse:

Vremea:
Acum: 4°C.
La noapte: 2°C.
Mâine: 6°C.

Curs valutar:
EUR: Tendinta 4.4442 lei
USD: Tendinta 4.1911 lei