« Alte articole din categoria Actualitate

Ce „afacere“ a făcut CE Oltenia prin preluarea grupurilor de la Brăila

Actualitate - Maria BÎRCU
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Tranzacţia dintre Termoelectrica şi Complexul Energetic Oltenia este o afacere pentru Termoelectrica, dar nu şi pentru compania din Gorj. Grupul pe gaz de la Brăila, „bijuteria“ de 50 de milioane de euro, nu are autorizaţie şi nu funcţionează de doi ani. CE Oltenia trebuie să mai dea şi opt milioane de lei, pe lângă creanţele care vor fi compensate. CE Oltenia a preluat două grupuri de la Termoelectrica printr-o procedură de dare în plată, în contul unor datorii de 30 de milioane de lei.

Grupul de la Brăila ar putea să nu fie marea afacere a CE Oltenia, ci marele tun al Termoelectrica, societatea scăpând de o mare problemă. CE Oltenia doreşte să scape de două cariere, Berbeşti şi Husnicioara, considerându-le neviabile, dar face demersuri să preia grupuri care nu funcţionează şi Termo Craiova, societatea de distribuţie falimentară.

Revenind la cele două grupuri de la Brăila, ultimele decizii ale Adunării Generale a Acţionarilor, publicate în Monitorul Oficial, arată că cei de la Termoelectrica nu au fost prietenoşi cu noi, în sensul că au refuzat să închirieze o serie de clădiri şi terenuri din Chişcani, localitatea unde se află termocentrala la care CEO livra cărbune. Mai mult, CE Oltenia trebuie să plătească în tranşe lunare opt milioane de lei. Opt milioane şi preluarea a 300 de salariaţi pentru un grup care nu funcţionează.

Conducerea CE Oltenia a vorbit despre preluarea grupului pe gaz de la Brăila de la începutul anului. Laurenţiu Ciurel, directorul general al Complexului Oltenia, a declarat de mai multe ori că grupul pe gaz modernizat cu fonduri de la Banca Mondială este performant şi îl va folosi pentru a oferi servicii de sistem la un preţ avantajos. Numai că nu are autorizaţie, iar de doi ani nu funcţionează. Surse spun că directorul Ion Petroniu evaluează costurile investiţiilor necesare pentru repornirea grupului pe gaz.

CONCURENŢA

Tranzacţia ar putea fi oprită doar de un aviz negativ al Consiliului Concurenţei. Instituţia a fost informată despre această dare în plată, dar nu notificată oficial. După ce C.E. Oltenia va face notificarea, va dura cel puţin 45 de zile pentru analiza tranzacţiei. 
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

Taguri:

Comentarii

Pandurul nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de legea:
  Este foarte clar pt.ce au venit la putere derbedeii din PSD,sa fure si sa distruga cea mai ramas bun in economia romaneasca dupa abdicarea lui Nastase. Nu uitati ca justitia nu mai este ca pe timpul lui Nastase,cand nimeni nu era tras la raspundere pt.hotiile facute. Acum sunt pline puscariile de demnitari si politicieni penali.
  2013-10-25, 03:02:59 (adresa: 86.123.122.*)
 2. de Nu externalizarii!!!:
  Poate vede Consiliul concurentei si nemernicia lui Ciurel de a scoate Husnicioara si Berbestiul din sistem..cariere ce sunt aici ..inainte sa ia cetatenie australiana...a venit el sa le scoata ..si sa cheltuie banii pe niste fiare la Braila..niste banditi..cu comisioane pe cont..ca sa nu se vada>.!!!
  2013-10-25, 06:53:52 (adresa: 89.34.208.*)
 3. de mm:
  hai la vot!
  2013-10-25, 07:09:29 (adresa: 82.78.193.*)
 4. de vaska:
  SUNTETI PROST INFORMATI TERMOCENTRALA DE LA BRAILA NU AVEA CUM SA PRIMEASCA CARBUNE DE LA C.E.O.,DEOARECE ACEASTA MERGE DOAR PE PACURA SI GAZ.ROG SA VA INFORMATI BINE INAINTE DE A SCRIE.
  2013-10-25, 11:21:25 (adresa: 188.24.201.*)
 5. de subevaluatorul:
  Mai baieti de la pandurul.ro, Termoelectrica are datorii la CEO din achizitie de energie electrica. Termocentrala de la chiscani nu este construita sa functioneze pe carbune ci numai pe gaz si pacura. Firma care a vandut termocentrala de la chiscani catre CEO nu se numeste termoelectrica ci electrocentrale grup . electrocentrale grup s-a desprins din termoelectrica anul trecut . E adevarat ca termocentrala de la chiscani nu are autorizatii dar asta nu insemana ca nu le-a avut ci doar ca in urma desprinderii din termoelectrica ele trebuiau emise pe numele noii firme dar datorita „competentei” si „responsabilitatii ” conducerii , nu au fost bani pentru acestea, cum nu au fost bani nici pentru salariile angajatilor si nici pentru viramentele aferente salariilor catre stat, care au devenit scadente deoarece capetele goale dar ” incoronate” si-au incasat drepturile salariale, ei fiind mai egali decati altii si mai presus de lege. Afacere este si pentru CEOl nu numai pentru electrocentrale grup. Ati scris si in articolul de azi si in articole mai vechi ca un grup a fost retehnologizat cu bani de la banca mondiala. Este vorba de cca 48 milioane de DOLARI, valoare ce s-a adaugat la valoarea initiala ca doar termocentrala nu a fost adusa pe pamant de vreun extraterestru. Darea in plata s-a facut pentru suma de 38 milioane LEI. Ia faceti si voi socoteala de cate ori a cumparat mai iefitn CEO. Inmultiti dolarii cu valoarea leului si vedeti ce va iese. Si asta e doar valoarea de retehnologizare dar CEO a mai cumparat inca un grup si terenuri si cladiri si stocuri si toate ar fi trebuit sa aiba un pret mult mai mare daca nu s-ar fi decapitalizat firma prin subevaluare , probabil la comanda politica ,de catre niste evaluatori autorizati. Pentru electrocentrale grup afacere ar fi si daca vanzarea s-a facut cu TVA ca ar avea de incasat de la stat cateva milioane de lei. Mai cititi , mai studiati Dupa aceea publicati !
  2013-10-25, 13:00:39 (adresa: 188.24.202.*)
 6. de Vaska zis Directorat CEO:
  Eu mi's băiatul de la tara unde cresc Cangurii si avem pe drapel frunza de arțar.Imi place tare mult sa ma dau in presa plătită cu banii albi de la CEO.Daca apare vre-o publicație care mai scrie si de "bine" imediat îmi pun raspandacii sa-i ia la rost. Pandurule ai grija ca de nu te potolești s-ar putea sa te ..."cumpăr " si pe tine pe banii fraierilor de mineri si energeticieni...
  2013-10-25, 16:52:46 (adresa: 109.97.254.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.

Informaţii diverse:

Vremea:
Acum: 3°C.
La noapte: 5°C.
Mâine: 2°C.

Curs valutar:
EUR: Tendinta 4.4509 lei
USD: Tendinta 4.1773 lei