ŢĂRAN: Vreau să plătesc impozitul în lapte şi ouă, nu în bani

Birul pe ţăran produce revoltă în satele gorjene. Guvernul Ponta a decis ca de la 1 februarie 2013 să pună noi taxe crescătorilor de animale şi cultivatorilor de pământ. Primarii de toate culorile politice sunt revoltaţi şi spun că nu ştiu ce explicaţie să le dea oamenilor. Sunt afectaţi cei care au de la trei bovine în sus, şase porcine, 10 oi sau capre, peste 50 de familii de albine sau o sută de păsări. De asemenea, micii fermieri vor plăti atât impozit pe terenul agricol, cât şi impozit pe venitul agricol. Oamenii spun că ar prefera să plătească taxe în natură, în lapte, carne sau ouă, pentru că animalele lor nu produc bani. Mai mult, aceştia se gândesc deja să ascundă animalele în pod când vine fiscul, la fel ca pe vremea lui Ceauşescu.

Oamenii îşi fac deja planuri să-şi vândă animalele în această perioadă pentru a scăpa de impozitul impus cu data de 1 februarie. „Vom muri de foame, asta se va întâmpla. Am cinci vaci şi vin în piaţă în fiecare zi ca să vând lapte şi brânză. Nu am decât să renunţ din animale şi să-mi las nepoţii să cerşească, pentru că fiica şi ginerele meu nu au serviciu. Trăim cum putem din creşterea animalelor. Mai creştem şi porci, îi mai vindem de Crăciun şi reuşim să ne ducem traiul de pe o zi pe alta. Din subvenţia de la APIA cumpărăm nutreţ, iar cu ce ne mai rămâne îi îmbrăcăm pe copii ca să nu râdă ceilalţi de ei la şcoală. Acum nu ştiu ce se va întâmpla vor să ne ia şi pielea de pe noi, de scumpesc totul şi măresc taxele aşa de mult”, a declarat Pătru Negoiu, agricultor.

Nu toţi ţăranii fac bani cu animalele lor. „Eu ţin animalele doar pentru nevoile familiei, să ajut copiii de la oraş, că acolo sunt toate scumpe. Mai dau lapte şi ouă pe aici prin sat, dar nu pe bani, că nu are lumea. Schimb cu vin sau ţuică sau cu ajutor în gospodărie. Dacă vor taxe, le dau ouă şi lapte, că eu bani nu fac. Să facă întâi sisteme de colectare şi apoi să pună taxe. Să nu prind picior de perceptor la mine în curte, că îi rup picioare”, a spus un gospodar din Padeş. „În campanie au promis subvenţii şi acum ne trezim cu taxe”, a adăugat revoltat micul fermier.

Impozit pe un venit care nu există

Crescătorii de animale sunt cei mai afectați. Deși pe de o parte primesc subvenții pentru animale, acum trebuie să plătească o parte din bani ca impozite. „Ponta ne ia subvenţia de la Uniunea Europeană. Eu am făcut ferma pe un program european, sunt obligat să ţin vacile cinci ani, altfel dau banii înapoi”a spus un fermier din Târgu Jiu.

Într-adevăr, fermierii primesc subvenţii de la UE dacă au de la trei bovine în sus. Nu întâmplător, şi Ponta a pus taxă exact pe animalele pentru care se dau subvenţii. „Sunt afectați în special cei care primesc subvenții pentru animale, sau cei care au aplicat proiecte pe măsura 141”, a recunoscut Valentin Priporeanu, șef serviciu Direcția Agricolă.

Și cei care au suprafețe cultivate cu legume, pomi fructiferi, cereale și pășune trebuie să plătească impozit pe venit, în afară de impozitul pe teren. „Cei care au teren plătesc de două ori impozit. O dată trebuie să plătească impozitul la primării pentru că dețin suprafețe și apoi la finanțe acest impozit pe venit”, a mai spus Priporeanu. Fermierii vor plăti de la 1 februarie un impozit de 16% pe venitul din agricultură, un venit estimat de guvern, care nu are legătură cu realitatea.

REACŢIE

Crescătorilor de animale le este destul de greu să suporte noul impozit pe venit. „Este foarte greu de suportat. Ce să îmi producă mie 10 oi ca să trăiesc și eu și să dau la stat? Dacă aș avea mai mult poate ar fi ceva, dar am și mai mult de plătit cred. Este foarte greu. Dacă ar putea ne-ar pune impozite și pe noi că trăim. Nu știu de ce să mai facă bani”.

RENUNŢARE

În aceste condiții, pe mulți agricultori îi bate gândul să renunțe. „Eu aș renunța la animale dar nu am din ce să trăiesc. Acum împart cu statul tot. Am crezut și eu că e bine. Toată lumea zice că e de viitor agricultura, dar e vai de noi. Să vină guvernanții ăștia care inventează impozite să muncească la una cu noi, să vadă ce bine este”.

Vizualizări: 222

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: