1 Septembrie - Ziua Jandarmeriei Rurale

La 1 septembrie 1893, a intrat în vigoare “Legea pentru organizarea Gendarmeriei Rurale”, promulgată prin Decret Regal de către Carol I, lege care prevedea instituirea unui Corp de pază şi ordine cu caracter militarizat în toate localităţile rurale din ţară.

Atribuţiile Jandarmeriei Rurale erau de a „veghea în localităţile rurale la siguranţa publică, la menţinerea ordinii şi executarea legilor”, fiind prevăzută, garantarea unei circulaţii normale şi civilizate pe principalele căi de comunicaţie ale ţării.

Până în 1998 -  1 septembrie era declarată Ziua Jandarmeriei Române, însă, în momentul intrării în vigoare a Legii de organizare şi funcţionare a Jandarmeriei, aceasta se sărbătoreşte la 3 Aprilie, zi care marchează promulgarea, de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica, în anul 1850, a primului act de înfiinţare a corpului de jandarmi pe teritoriul României – „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”.

Jandarmeria Română sărbătorește la 01 septembrie, împlinirea a 119 ani de la înființarea Jandarmeriei Rurale, moment de sărbătoare în care au fost evocați înaintașii noștri care au clădit Arma cu fapte de glorie și eroism.

La nivelul Inspectoratului de Jandarmi Gorj cu prilejul Zilei Jandarmeriei Rurale se vor organiza o serie de activități care vor avea menirea să mențină activ trecutul eroilor jandarmi care ne obligă permanent la responsabilitate, onoare și patriotism.

Muzeul unității, păstrează momente din frumoasa moștenire lăsată de predecesorii noștri, fiind reliefate în fotodocumente și fotografii istoria Jandarmeriei Rurale în Gorj.  

Din studiul documentelor care atestă existența Jandarmeriei în Gorj a rezultat că la nivelul județului existau legiunea de jandarmi, secții de jandarmi și posturi de jandarmi.

Cu prilejul Zilei Jandarmeriei Rurale la nivelul unității a fost organizată și desfășurată o competiție sportivă între subunități, urmând ca în ziua de 04 septembrie să fie organizată prima ediție a competiției interne  ,,Cupa Jandarmeriei Rurale la pescuit sportiv”, la care adresăm urarea: Fir întins!

COMPARTIMENTUL INFORMARE,  RELAŢII PUBLICE ŞI CU PUBLICUL

Vizualizări: 192

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: