860 de mineri au rămas fără front de lucru de două zile

Un pensionar de 75 de ani cu dosar penal, 860 de mineri care nu mai au de lucru, pierderi de aproape un milion de lei noi în fiecare zi pentru cariera Jilţ Nord. Acesta este bilanţul acţiunii declanşate acum două zile de Vasile Brădescu din Mătăsari, care a blocat calea ferată şi drumul de acces către cariera de cărbune. Bărbatul are hotărâre judecătorească pentru un teren şi, pentru că nu s-a înţeles la preţ cu cei de la minerit, a blocat calea ferată cu o plasă de sârmă. Poliţia i-a făcut dosar penal pentru „distrugere şi semnalizare falsă”.

Lovitură financiară grea pentru Exploatarea Minieră Jilţ, după ce calea ferată a fost blocată de marţi încoace de un pensionar de 75 de ani din Mătăsari, devenit proprietar peste un teren pe care se află şi şinele pe care circulă vagoanele ce cară cărbune toată ziua. Directorul exploatării, Ion Paraschiv, recunoaşte că pierderile sunt uriaşe şi că 860 de mineri nu mai muncesc deloc pentru că proprietarul a pus un gard din plasă şi pe drumul de acces din carieră, circulaţia rutieră, inclusiv a utilajelor miniere, fiind şi ea blocată.

„Zilnic aveam o producţie de 14.500 de tone, iar acum producţia noastră este zero pentru că nu putem face nicio livrare. Marţi, până când dumnealui şi-a început protestul, aveam o producţie realizată de 4000 de tone. Dumnealui ne blochează şi un transportor aferent haldei de steril şi, ca urmare, nimeni nu poate lucra. Pagubele pentru ziua de marţi sunt de 787.803 lei, iar pentru astăzi vom avea pierderi calculate la 813.462 lei. Evident că în zilele următoare ne vom îndrepta împotriva dumnealui pentru a ne recupera prejudiciul”, spunea ieri Ion Paraschiv.

Cariera cere daune de un milion de lei

Vasile Brădescu a cerut în schimbul terenului patru locuri de muncă în cadrul Complexului Energetic Oltenia, dintre care două de inginer, peste 55 de mii de euro, dar şi câte două tone de cărbune anual. Pentru că nu a primit ce a cerut a decis să blocheze activitatea Carierei Jilţ Nord. Dacă până acum Vasile Brădescu era cu pretenţii, acum şi Cariera Jilţ Nord cere de la gorjean aproximativ un milion de lei noi ca despăgubire pentru pierderile înregistrate de carieră în această perioadă. „Garniturile cu cele 40 de vagoane stau încărcate cu cărbune şi nu pot ajunge la Turceni. Noi am anunţat şi poliţia şi o să îl acţionăm în instanţă pentru ai cere despăgubiri”, a declarat Ion Paraschivu, directorul Carierei Jilţ Nord.

Dosar penal pentru distrugere şi semnalizare falsă

Vasile Brădescu s-a ales şi cu dosar penal, după cum a anunţat Inspectoratul de Poliţie Judeţean Gorj. ”Din primele cercetări efectuate de poliţiştii care s-au deplasat la faţa locului, a rezultat faptul că bărbatul de 75 de ani, bazându-se pe faptul că deţine o sentinţă civilă emisă de Judecătoria Motru, definitivă şi irevocabilă, a construit un gard din plasă de sârmă peste calea ferată uzinală, lângă depozitul de cărbune al carierei respective, împiedicând circulaţia feroviară. De asemenea, poliţiştii au constatat că bărbatul nu deţinea un proces-verbal de punere în executare a sentinţei civile. Poliţiştii au întocmit un dosar penal în care efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de distrugere şi semnalizare falsă“, a declarat Romina Dochian, purtător de cuvânt IPJ Gorj.

Vizualizări: 161

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: