A început recoltarea porumbului. La ce producție se aşteaptă specialiştii!

Fermierii gorjeni au început deja să culeagă porumbii în unele zone ale județului, preponderent în cele în care a fost secetă mare anul acesta. Evident că pe zonele respective şi producția se anunță una mică, însă specialiştii dau asigurări că şi anul acesta vor recolta în jur de 3.600 de kg boabe la hectar. Producție bună se anunță şi la struguri, în jur de 2.000 de kg la hectar.

Gospodarii din Băleşti, Teleşti, Câlnic, Tismana au început deja să recolteze porumbul, asta pentru că zona a fost extrem de afectată de secetă. Reprezentanții Direcției Agricole Gorj spun că s-au recoltat deja 370 de hectare din aproximativ 60.000, câte sunt cultivate cu porumb. Rezultatul este mulțumitor pentru un an în care seceta a făcut prăpăd. „În zonele astea a plouat mai puţin şi aici s-a intrat la recoltat. Producțiile sunt undeva la nivelul anului trecut, în jur de 3.500-3.600 de kg boabe la hectar. Când va începe recoltatul porumbului în partea de est a judeţului, unde nu a fost secetă şi arată cultura foarte bine, producţia o să crească”, a declarat Dan Tănăsescu, şeful Direcţiei Agricole Gorj.

Producţia ar fi putut fi mai mare, spun specialiştii, însă un alt factor care a nimicit culturile au fost mistreții care au făcut ravagii mai ales în Dăneşti, Dănciuleşti, Schela, Bumbeşti Jiu, Runcu, Plopşoru, Polovragi, Târgu Cărbuneşti. „Inspectorii mei au verificat în jur de 38 de hectare, aceste culturi au fost distruse mai mult sau mai puţin, în procent de 3 până la 80%. Din cele 38 de hectare care au fost verificate, în jur de 5 hectare sunt calamitate total”, a mai spus Dan Tănăsescu.

 Struguri mai mulţi decât anul trecut

Nici la capitolul struguri, judeţul Gorj nu stă chiar atât de prost. Recolta este mai bună decât cea de anul trecut chiar dacă bruma a fost prezentă şi atunci, şi acum. „Dacă anul trecut ne-am închis pe 1.500 kg de struguri la hectar pe judeţ, până acum avem 2.000 kg la hectar. Stăm mai bine decât anul trecut pentru că în 2016 lăstarul a fost mai avansat şi atunci când a venit bruma a distrus total, anul acesta a prins doi muguri, din ceilalţi doi au plecat strugurii şi practic a rămas din producţie”, a declarat Dan Tănăsescu, şeful Direcţiei Agricole Gorj. În judeţul Gorj, viile se întind pe 3.729 hectare.

Vizualizări: 1,409

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: