A șantajat un supraveghetor din CE Oltenia. Condamnat definitiv!

Bărbatul care în 2016 a șantajat un membru al Consiliului de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia a fost condamnat definitiv. Curtea de Apel Craiova a menținut pedeapsa de trei ani de închisoare cu suspendare pentru Ilie Bănicioiu. Acesta este acuzat că i-a pretins 3.000 de euro lui Radu Cristian Pop pentru a nu-i face plângere la DNA.

Pop era supraveghetor al Complexului Energetic Oltenia în decembrie 2015, iar Ilie Bănicioiu șofer. În timpul unei curse spre București, șoferul i-a spus lui Pop că are studii juridice și că i-ar plăcea să lucreze în domeniu.

În contextul respectivei deplasări, șoferul s-a oferit să îi ducă lui Pop un bidon de vin, fără vreo pretenție. Din cercetarea judecătorească a reieșit că Pop a refuzat, dar la insistențele lui Bănicioiu i-a indicat o adresă unde să lase vinul. La câteva zile distanță de prima discuție, șoferul a lăsat la adresa indicată un bidon cu 25 de litri de vin și o sticlă cu palincă.

În ianuarie 2016, Pop a devenit director al Direcției Managementul Proiectelor și Reprezentare Instituțională din cadrul CE Oltenia. Bănicioiu i-a cerut să se intereseze dacă există posibilitatea angajării sale în cadrul Direcției Legislație și Guvernanță Corporativă, fără a-i preciza însă un post anume pe care dorea să-l ocupe. Pop i-a făcut o întrebare șefei direcției, Dorina Jianu, care i-a pus în vedere că persoana respectivă nu este de încredere și că oricum societatea trebuie să reducă numărul de posturi.

După câteva săptămâni au apărut problemele pentru Pop. Iată cum este descrisă situația într-un document de la dosarul de judecată. “S-a mai reținut că, la scurt timp, în data de 19.03.2016, prefigurând obținerea ilicită de avantaje patrimoniale necuvenite, inculpatul Bănicioiu Ilie i-a cerut explicit persoanei vătămate Pop Radu Cristian, printr-un mesaj tip SMS, să îi remită în termen de trei zile suma de 3000 de euro, dar și contravaloarea băuturilor alcoolice pe care cea din urmă le-ar fi primit anterior pentru a-i facilita încadrarea în funcția de consilier juridic în cadrul Complexului Energetic Oltenia S.A. Pentru a o determina să acționeze în acest sens, inculpatul Bănicioiu Ilie i-a comunicat persoanei vătămate Pop Radu Cristian că va denunța pretinsa fapta de corupție pe care aceasta ar fi săvârșit-o Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Direcția Națională Anticorupție în cazul în care nu îi va remite foloasele materiale arătate”, arată sursa citată.

Șoferul susținea că deține înregistrări video incriminatoare, care atestau că aceasta ar fi primit suma de bani și băuturile alcoolice în scopul expus. Pop a făcut plângere la organele de anchetă și l-a înregistrat pe Bănicioiu în timp ce îi pretindea diverse, uneori folosind cuvinte jignitoare și injurioase.

La audieri, Bănicioiu și-a recunoscut fapta, invocând însă faptul că băuse. Acesta a spus că nu i-a dat lui Pop decât băuturi alcoolice, nu și suma de trei mii de euro la care făcea referire în SMS, unde a scris “să-mi dai banii pe vin și pe palincă și cei 3000 de euro, căci altfel te denunț la DNA”.

Șoferul-jurist a apelat prima sentință, considerând că Pop nu avea de ce să se simtă amenințat, întrucât ar fi absurd să se considere că o persoană s-ar teme de justiție. “Inculpatul a mai subliniat faptul că după trimiterea SMS-ului inițial, a doua zi i-a precizat persoanei vătămate că afirmația privind formularea unei plângeri către DNA nu a fost serioasă și că nu o va iniția, fiind făcută pe fondul unei supărări. Însă, persoana vătămată a fost un veritabil agent provocator, imediat a sesizat organele de urmărire penală, a avut cunoștință că se va solicita interceptarea convorbirilor și a inițiat ample și repetate discuții, însă el a avut doar o atitudine defensivă”, scrie în documentul de la instanță, ca fiind punctul de vedere al lui Bănicioiu. Curtea de Apel Craiova i-a respins însă apelul și sentința a rămas definitivă.

Vizualizări: 3,617

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: