Acuzaţi după zece ani de uciderea unui copil

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj încearcă după mai bine de un deceniu să descopere adevărul în cazul morţii unui copilaş de nici doi ani. Copilul a murit în anul 2004, iar la vremea respectivă cazul a fost repede închis, considerându-se că fraţii săi mai mari l-au scăpat din braţe. Între timp, fraţii au crescut şi au mărturisit că, de fapt, bătaia aplicată de tatăl vitreg l-a omorât pe cel mic. Mama lor este nimeni alta decât Ioana Cărăgui, femeia bătută de un cetăţean pakistanez cu care are un alt copil minor şi care, la rândul lui, a fost răpit de părintele care voia să îl scape de coşmarul de care avea parte zi de zi.

Ioana Cărăgui este femeia din Samarinești, sat Larga, care la cei aproape 40 de ani are șase copii făcuți cu tot atâția bărbați. Toți copiii săi au ajuns în cele din urmă în grija statului, ea intrând în vizorul autorităților după ce în urmă cu 12 ani unul dintre copii i-a murit. Ancheta a fost condusă atunci de procurorul Ion Diaconescu, cel care l-a băgat pe Marcel Țundrea după gratii fără să fie vinovat. În cazul minorului mort, procurorul aflat acum la pensie nu a găsit dovezi care să îl incrimineze pe tatăl adoptiv, respectiv pe concubinul mamei, preferând varianta că bebelușul ar fi fost omorât de frații săi mai mari care l-ar fi pierdut din brațe. Totul a avut loc la Covrigi, la locuința lui Constantin Pancea, cel cu care Ioana Cărăgui trăia la acel moment, ea având atunci deja patru copii.
Alina Cărăgui este însă fata care a împlinit acum 18 ani și care dă peste cap ancheta de acum mai bine de un deceniu. Ea își asumă responsabilitatea pentru declarațiile pe care le face și povestește cum stăteau de fapt lucrurile la acel moment. Avea șase ani când a murit fratele său mai mic. „El ne bătea tot timpul. Pe mine mai puțin că eu și un frate mai mare fugeam, dar mai aveam un frate de 3 ani și pe cel mic, de aproape 2 ani, care nu puteau să fugă. Noi am fugit atunci de acasă că am văzut că voia iar să ne ia la bătaie, iar când am revenit, după câteva ore, am văzut Poliția la poarta casei. Fratele nostru mai mic era mort și era clar că el îl bătuse atunci. Fratele de 3 ani a rămas pe viață cu sechele și cu un handicap din cauza bătăilor primite. Cineva trebuie să plătească pentru toate astea”, spune tânăra.

Nu recunosc nimic
Părinţii copiilor, respectiv Ioana și Constantin, nu recunosc nici cele spuse de Alina și, în plus, dau vina unul pe celălalt pentru cele întâmplate. Și-ar fi dorit ca nimeni să nu redeschidă discuțiile despre o poveste atât de veche. „Ea are un interes aici, de ce dă vina pe mine acum? Cum să bat eu copiii, că nu aveam nici un drept, că nu erau ai mei. Ea era mama lor. Fata și-a adus aminte acum, după 12 ani, așa dintr-o dată? Cu ce scop? Eu nu îi băteam, ea îi bătea”, se apără Constantin Pancea, în timp ce mama celor mici, deveniți mari între timp se apără și ea. „Cum să îi bat eu că eu nici nu prea stăteam pe acasă? El îi bătea, că apoi mi-au spus și mie copiii că îi amenința cu alte bătăi, zicea că îi omoară dacă îmi spun mie ce le făcea. Eu nici nu am fost acasă în acea zi. Când m-am întors acasă l-am găsit cu copilul în brațe, era vânăt și zicea că se înecase. I-am băgat degetul să văd dacă are mâncare în gât dar nu avea nimic. Apoi ne-am dus pe la spitale, dar nu aveam ce să mai facem”, spune Ioana Cărăgui.
La dosarul în care ancheta a fost făcută de fostul procuror Diaconescu există însă un document al medicilor legiști care ar fi trebuit să îi incrimineze încă de atunci pe ambii părinți. Medicii spun că bebelușul de nici doi ani era atât de bătut că nu se putea ține pe picioare, iar corpul îi era tot numai vânătăi. Legiștii au confirmat leziuni traumatice repetate, produse cu 2-7 zile înainte de data decesului. Autopsia a confirmat moartea violentă de care a avut parte cel mic, el suferind un traumatism cranio-cerebral produs prin lovitură cu un corp dur sau de un corp plan dur. Legiștii au confirmat leziuni traumatice de vârste diferite, repetate, active, cu 2-7 zile înaintea decesului. De asemenea, aceștia au stabilit că moartea a fost una violenta, generată de un traumatism cranio-cerebral produs prin lovitura cu corp dur sau de corp plan dur. Legiștii au identificat la bebeluș și existența sindromului Silverman, respectiv cel al copilului scuturat, care produce traume ireversibile.

Vizualizări: 3,291

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: