Adela Otea, cel mai vechi dascăl al Şcolii 4

Adela Otea, una dintre cele mai iubite învăţătoare de la Şcoala Generală „Alexandru Ştefulescu”,  trăieşte şi astăzi emoţiile primei întâlniri cu elevii chiar dacă au trecut prin mâinile ei sute de generaţii de copii. Învăţătoarea provine dintr-o familie de dascăli, mama învăţătoare, iar tatăl profesor de matematică. Astăzi, doamna învăţătoare Otea, numără 39 de ani de carieră în învăţământ, fiind şi cel mai vechi cadru didactic al şcolii generale „Alexandru Ştefulescu” din Târgu Jiu.

 „Prima întâlnire cu elevii, în calitate de dascăl, a avut loc la 15 septembrie 1973, într-o şcoală cu clasele I-IV, din comuna Brăieşti, sat Albeşti, judeţul Iaşi“, îşi aminteşte învăţătoarea. „Deşi mă aflam într-un loc necunoscut, departe de cei dragi, întâlnirea cu primii elevi mi-a adus bucurie, încât am uitat de toate grijile şi necazurile de care avusesem parte”, a continuat doamna învăţătoare Adela Otea. Meseria de dascăl a fost prima opţiune a acesteia şi pentru că mama ei şi-a dat tot interesul să-i strecoare în suflet dragostea pentru copii. „În casă se vorbea doar despre şcoală, dascăli, cărţi, învăţătură, disciplină. Părinţii mei mă luau cu dumnealor la şcoală şi-mi vorbeau aşa de frumos şi convingător despre meseria de dascăl încât abia aşteptam să devin învăţătoare”, a adăugat Adela Otea.  De altfel, mama a fost şi modelul principal atât în viaţă cât şi în meserie.

A publicat trei cărţi

Pasiunea pentru catedră este completată în cazul doamnei Adela Otea şi de o altă pasiune, aceea de a scrie. Are deja publicate trei cărţi pentru copiii iar o a patra este în lucru. „Prima carte „Poezii pentru copii” am publicat-o în 2008, după care tot în 2008 am publicat şi cartea „Versurile-mijloace didactice în formarea şi educarea şcolarilor mici”. A urmat apoi, în 2010, „Glasul copilăriei”, iar acum pregătesc a patra carte, „Cărticica celor mici”. Am scris eseuri, povestiri, nuvele şi teatru pentru copii”, a declarat Adela Otea.

FAMILIE

Dascălul Adela Otea este căsătorită cu un profesor de matematică aşa că fiul său este născut la rândul lui într-o familie de dascăli. Cu toate acestea a ales o altă meserie, cea de informatician. „De mic fiul nostru a avut înclinaţii spre matematică, fapt ce ne-a determinat să credem că va deveni un bun profesor de matematică. Dorinţa lui însă a fost aceea de a lucra într-un act domeniu de activitate, fiind hotărât să devină un bun informatician. Astăzi este un bun analist programator”, a declarat Adela Otea.

Vizualizări: 315

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: