Afacerea Laboratorul: Presiuni pentru demiterea medicului Udriştoiu

Laboratorul de Analize Medicale din cadrul Spitalului Judeţean din Târgu Jiu este miza unei lupte care se duce între managerul privat al spitalului, adus din alt judeţ, şi medicii care lucrează aici de-o viaţă. Şeful laboratorului, dr. Aurelian Udriştoiu, a vorbit ieri despre presiunile care se fac de noul manager pentru a-şi da demisia. Directorul spitalului, Claudia Manu, nu recunoaşte presiunile, dar susţine că a găsit nereguli la laborator în urma unui control. Scandalul intervine după ce Manu a anunţat că şi-a propus externalizarea laboratorului de analize al spitalului. Surse din spital susţin că firma Tetraedru, cea care asigură managemenul privat al spitalului din Târgu Jiu, a adus aparatură cu care face concurenţă laboratorului de stat, dar la preţuri mult mai mari, având interesul să se ajungă la închiderea laboratorului. Dacă informaţia se confirmă, vorbim de o căpuşare a spitalului de către managerul privat.

Aurelian Udriștoiu lucrează de aproximativ 15 ani în Laboratorul de Analize Medicale de la Spitalul Județean de Urgență din Târgu-Jiu. Până în acest moment, medicului șef nu i s-a reproșat nimic în ceea ce privește activitatea, ba mai mult a fost apreciat de foștii șefi că a reușit mereu să se descurce cu strictul necesar. O dată cu instalarea noului manager se pare că au apărut probleme, iar Aurelian Udriştoiu nu mai este agreat.

Se întâmplă acest lucru în contextul în care Claudia Manu a anunțat că are în plan externalizarea laboratorului. „Odată cu instalarea noului  manager al spitalului, în timpul serviciului sunt chemat la Direcția Spitalului și amenințat, în mod repetat, că dacă, de bună voie și nesilit de nimeni, nu-mi scriu pe loc demisia din funcția de Medic-șef Laborator voi fi urmărit în desfășurarea activității mele, ca să se găsească un mod prielnic de a fi demis, chiar dacă timp de 15 de ani de când lucrez în acest laborator nu am fost sancționat niciodată de conducerile anterioare ale spitalului. Aceste amenințări și chiar intimidări care  mi-au adus un prejudiciu reprezintă o hărțuire  psihică și  profesională”, a precizat Aurelian Udriștoiu.

Claudia Manu susține că sunt nereguli la laborator

Managerul Spitalului Județean de Urgență din Târgu-Jiu, Claudia Manu, susține că nu l-a amenințat niciodată pe Aurelian Udriștoiu, ci i-a adus la cunoștință faptul că au fost depistate mai multe nereguli în urma controlului care s-a făcut în laborator. „S-a făcut un control în urma căruia s-au găsit multe nereguli în laborator. Asta s-a întâmplat de fapt. Nu eu hotărăsc dacă va pleca sau nu. Rezultatele controlului vor fi supuse comisiei de etică și se va lua o decizie. Controlul a fost făcut de o comisie stabilită de managerul unității, este vorba de un auto control. Nu are nicio legătură cu externalizarea laboratorului”, a spus Claudia Manu, manager privat.

A fost sesizat sindicatul și ITM-ul

Aurelian Udriștoiu a făcut sesizări la sindicat, dar și la Inspectoratul Teritorial de Muncă, asta pentru că nu mai suportă teroarea la care este supus zilnic. Preşedintele Sanitas Gorj, Valentin Popa, nu știe exact ce s-a întâmplat, însă sunt ceva coincidențe între aspectele sesizate de Aurelian Udriștoiu și ce s-a întâmplat la Spitalul din Severin, care a fost manageriat tot de Claudia Manu. „Mi-a spus și mie șeful de treaba asta. Nu am fost de față când s-a întâmplat acest lucru, dacă s-a întâmplat. Și la sindicat s-a primit o reclamație și am înțeles că și la ITM s-a trimis. Acum putem face tot felul de speculații. Mi-a spus chiar că este terorizat și că nu-și poate desfășura activitatea. Eu voi vorbi și cu doamna manager, să văd care e treaba și dacă are legătură cu gândul doamnei de privatizare, dar eu nu cred că se va privatiza laboratorul, pentru că va ieși rău de tot. Sunt ceva coincidențe însă, pentru că și la Severin s-a întâmplat acest lucru când vreo doi doctori au plecat acasă, pentru că ar fi fost niște incompatibilități”, a precizat Valentin Popa, liderul Sanitas.

SURSE: Se sabotează acreditarea laboratorului

Potrivit unor surse, Claudia Manu a folosit aceeași tehnică și la Severin. Planul acesteia este de a lovi prima dată în personalul din laborator, se denigrează angajații și se susține că aparatura nu este una performantă. În acest moment laboratorul este acreditat și poate face analize decontate de CJAS Gorj, însă este sabotată reacreditarea din luna ianuarie 2014. Se întâmplă acest lucru prin neachiziționarea reactivilor care sunt folosiți pentru lucrarea analizelor. În felul acesta laboratorul nu mai poate fi acreditat și în felul acesta totul se duce pe râpă. În același fel s-a acționat și la laboratorului Spitalului din Severin și Tecuci. Mai mult decât atât, acele nereguli de care vorbește managerul Claudia Manu sunt nesemnificative.

Prin neacreditarea laboratorului de stat s-ar lăsa mult loc unor laboratoare private agreate de firma Tetraedru, cea desemnată de Consiliul Judeţean Gorj şi preşedintele Ion Călinoiu să asigure managementul privat al spitalului.

Vizualizări: 246

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: