Ajutor, vezică hiperactivă!

E frustrant să te apuce brusc, de mai multe ori pe zi, nevoia presantă să mergi la toaletă. Dacă ești în această situație atunci este posibil să suferi de sindromul vezicii hiperactive.

Simptomele se pot manifesta și noaptea, nu doar ziua. Poți bănui că suferi și tu de vezică hiperactivă dacă te confrunți cu simptome precum: nevoia bruscă de a urina, pe care o stăpânești cu greu, dacă scapi urină (de mai mult de opt ori în 24 de ore), fără ca vezica să fie plină, nevoia de a urina noaptea sau pierderi accidentale de urină.

Cauze și tratament

Nu se știe câți români suferă de vezică hiperactivă, dar în Europa 16% din populație se confruntă cu această problemă. Este mai frecventă în cazul persoanelor de peste 40 de ani, dar nu este o raritate nici printre tineri.

La femei, una din cauzele principale este menopauza. De asemenea, suntem predispuși cu toții, odată cu înaintarea în vârstă.

Această tulburare medicală poate apărea și la tinerii sedentari  sau care adoptă o alimentație bogată în alimente prea condimentate, alcool, băuturi acidulate, cafea, etc. Alte cauze posibile: constipația, anxietatea, obezitatea, fumatul, cistita, infecții la vezică și rinichi, diabet, accident vascular, boli neurologice.

Și totuși, de cele mai multe ori, cauza rămâne necunoscută.  

Cum contracarăm? Consumul de lichide trebuie să fie de minim 2 litri de apă pe zi. Trebuie evitată constipația. De asemenea, se recomandă mai mult sport. În cazul unui tratament medicamentos, acesta trebuie să fie unul care relaxează musculatura vezicală. Un tratament la care se apelează în ultima perioadă este injectarea unor substanțe precum Botox în peretele vezical, pentru a reduce contracțiile necontrolate.

Vizualizări: 2,095

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: