Ajutorul de șomaj, neatractiv pentru tineri

Nici măcar jumătate din absolvenții de liceu din acest an care nu și-au găsit un loc de muncă nu au trecut pe la AJOFM Gorj pentru a deveni șomeri cu acte în regulă. Reprezentanții instituției de stat spun că circa 760 de absolvenți și-au depus dosarele de șomaj până acum, ceea ce este foarte puțin. Aceștia nu reprezintă nici 50% din numărul celor așteptați să treacă pragul AJOFM Gorj.

Directorul executiv al instituției, Ana Maria Niculescu, e de părere că mulți dintre tineri au plecat deja în străinătate pentru a-și căuta o slujbă, ajutorul de șomaj oferit de stat fiind de 250 de lei pentru 6 luni. Termenul până la care puteau fi depuse dosarele a expirat la sfârșitul lunii trecute pentru cei care au absolvit liceul în perioada normală. Cei care au rămas cu corigențe au un bonus pentru că pentru ei termenul de două luni în care își pot depune actele curge din momentul în care devin absolvenți. Toți beneficiază însă de alte facilități dacă sunt angajați imediat după absolvire, spune Niculescu.

 „Cei care se află în această situație la data la care își susțin data sau corigența acea dată constituie data absolvirii. Se menționează pe adeverință și la ei din acel moment curg cele 60 de zile pe care le au la dispoziție. De asemenea, cei care termină în august vin cu luna următoare, la 1 septembrie, aceasta e procedura. Au termen 60 de zile de la data absolvirii. Inspectoratul Școlar ne-a trimis un comunicat din care reiese că cei mai mulți se puteau înscrie până pe 25 iulie, atunci le-a expirat perioada. Ei beneficiază însă în continuare de toate măsurile active. Doar indemnizația de șomaj nu o primesc. Dacă se angajează primesc primă de angajare, angajatorul primește subvenție pentru ei. De asemenea, pot urma un curs de calificare. Se pot înregistra însă în orice moment ca persoană în căutarea unui loc de muncă, fără indemnizația de șomaj. Acum sunt la jumătate, ca număr de înscriși. Sperăm că o să vină cei care termină postlicealele în august și o să vină cei care termină facultatea, dând licența în septembrie. Sunt foarte mulți la licee care nu au susținut examenele de bacalaureat și sunt doritori de muncă în străinătate, iar pentru asta nu trebuie să mai treacă pe la noi”, declară Ana Maria Niculescu.

Vizualizări: 383

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: