ALARMANT: Stocurile de sânge, epuizate

Nevoie stringentă de sânge la nivelul Centrului de Transfuzii din Târgu Jiu. Stocurile cu sânge sunt aproape epuizate, iar numărul donatorilor scade cu aproape o sută în fiecare lună. Medicii spun că nu s-au mai întâlnit cu o asemenea situație și îi îndeamnă pe gorjeni să doneze sânge măcar o dată pe an.

Situația este atât de gravă, că nici în centrele universitare pacienții nu mai sunt operați dacă nu vin cu sângele necesar intervenției. ”Este o situație mai delicată decât în trecut, deoarece și în marile centre universitare este o criză acută de sânge, chiar și la Craiova, și la București, și cei care au avut bolnavi în ultima vreme s-au confruntat cu această problemă, nu se fac operații decât după asigurarea necesarului de sânge”, a spus Nicoleta Călina Căluțoiu, medic șef la Centrul de Transfuzii din Târgu Jiu.
Medicii spun că situația este la fel de gravă chiar și la cele mai întâlnite grupe de sânge. ”Este o scădere marcantă a numărului de donatori. De anul trecut s-a simțit această scădere, o diferență față de 2015 de 500 de donatori și trendul descrescător a continuat în fiecare lună a acestui an, în medie de peste o sută de donatori pe lună față de lunile din anii precedenți. În condițiile în care necesarul de sânge crește, noi nu o să putem să facem față întregului necesar din spitale, solicitările nu pot fi onorate complet. Din păcate, suntem deficitari la toate grupele de sânge, indiferent de Rh, chiar și la zero pozitiv nu putem onora întreaga cantitate de sânge solicitată de spitale”, a spus Nicoleta Călina Căluțoiu, directorul Centrului de Transfuzii Târgu Jiu.
În această perioadă se desfăşoară o campanie a Patriarhiei Române, intitulată ”Donează sânge, salvează o viață”.

Vizualizări: 1,181

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: