Albinel Firescu, un pasionat de apicultură

Îndrăgeşte istoria, viaţa satului şi albinele. Numele său este strâns legat de una dintre pasiunile  sale, apicultura. Albinel Firescu este etnograf la Muzeul Judeţean Gorj, loc în care a ajuns după ce a absolvit Facultatea de Istorie din Craiova.

Este realizatorul unor numeroase expoziţii desfăşurate la Muzeul Arhitecturii Populare din Curtişoara, în care a mers pe urmele unor meşteşuguri şi obiceiuri apuse. Ideile în realizarea unor astfel de expoziţii provin din manifestările noastre zilnice.

Invenţie premiată cu bronz la Geneva

De mic copil, Albinel Firescu s-a ocupat împreună cu bunicul său de apicultură. Chiar acesta a fost cel care, în urma unei întâlniri cu Viaceslav Harnaj i-a pus acest nume, unul predestinat. „Ideea a fost a bunicului meu care s-a întâlnit la o dezbatere pe teme de apicultură cu Viaceslav Harnaj, român de naţionalitate ungur, numele său fiind purtat de complexul apicol de la Bucureşti. Acesta avea un băiat pe care îl chema Albinel, iar bunicului meu i-a venit ideea să îmi pună acest nume. Pe undeva cred că mi-a creat şi o responsabilitate. Te obligă să  spui că te ocupi cu aşa ceva”, spune Albinel. Acesta se ocupă de 100 de stupi pe care îi are în Mehedinţi, pe undeva pe lângă Strehaia. Acesta consideră că un apicultor cu cât are mai multă experienţă, cu atât ar trebui să fie mai modest în ceea ce ştie deoarece de fiecare dată apar situaţii neprevăzute, care necesită adaptare şi improvizaţie. După cei 17 ani petrecuţi în jurul albinelor, Albinel a născocit şi o invenţie premiată la Geneva. „E vorba de un hrănitor cu suport pentru albine. Invenţia a participat la salonul de inventică de la Geneva în 2003 şi a primit medalia de bronz. Dispozitivul presupune un sistem de hrănire al albinelor cu efect stimulativ sau pentru completarea rezervelor de hrană în vederea iernatului. Este vorba de un dispozitiv care asigură această hrănire în interiorul stupului, eliminând pericolul de furtişag la albine şi riscul înecării albinelor în siropul respectiv”, explică acesta.

Descoperă viaţa satului de altădată

Atracţia spre viaţa satului de altădată este reliefată şi de poeţii pe care îi îndrăgeşte. „Îmi place foarte mult Blaga, Eminescu sau George Coşbuc. Am terminat Facultatea de Istorie de la Craiova. Am avut parte de profesori buni cărora vreau să le mulţumesc. Momentan sunt înscris la doctorat la profesorul Gheorghe Buzatu”, spune acesta. În perspectiva tânărului, etnografia este o ştiinţă istorică. „Din punct de vedere etnografic se pot studia numeroase lucruri legate de spiritualitatea unui popor şi atunci poţi să justifici din punct de vedere istoric anumite evenimente. Când studiezi viaţa satului vezi evoluţia sa în timp. În lumea satului poţi să îşi găseşti întotdeauna liniştea de care  ai nevoie”, consideră Albinel Firescu.

Vizualizări: 489

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: