Alergiile de primăvară la copii, prevenire şi tratament

Alergiile de primăvară la copii încep să se manifeste odată cu timpul prelungit petrecut de cei mici în mediul exterior. Imediat ce vegetaţia înfloreşte, polenul se ridică în aer şi irită căile respiratorii, alături de alte substanţe alergene precum praful şi acarienii răspândiţi peste tot.

Alergiile sunt de fapt reacţii imune exagerate ale organismului în contact cu anumite substanţe din mediu (alergeni). Predispoziţia copiilor spre această sensibilitate se moşteneşte în general pe cale ereditară şi dispare odată cu înaintarea în vârstă. Simptomele alergiilor de primăvară - vară (sezoniere) includ tusea, nasul înfundat, ochii roşii, lăcrimarea, strănutul, apariţia unor pete roşii pe piele, umflarea feţei şi senzaţia de sufocare.

Iată câteva metode care îţi pot tine micuţul departe de probleme. O obişnuinţă comună a celor mici este să culeagă floricele în sezonul cald, acţiune prin care particulele minuscule de polen se lipesc de palme şi de hăinuţe. Prin urmare, este foarte important să se spele pe mâini imediat ce revin de la joacă şi să îşi schimbe vestimentaţia.

Înainte de culcare, în punctul culminant al sezonului alergiilor, asigură-te că micuţul tău face baie sau duş în fiecare seară. Atunci când copilul se culca fără să se spele, polenul ajunge pe suprafaţa pernei şi apoi pe faţa copilului, provocându-i mâncărimi în zona ochilor şi alte simptome ale alergiei în dimineaţa următoare.

Pe cât posibil, ţine uşile şi ferestrele casei închise, în special dimineaţa. Nu lăsa copilul să iasă din casă în zilele calde, uscate şi cu mult vânt. Alimentatele bogate în mangan şi cobalt (cereale, legume şi fructe seci, peşte, ciuperci, ridichi etc.) ajută la atenuarea simptomelor.

TRATAMENT

Farmaciile abundă de medicamente antihistaminice pentru copii, un tratament specific pentru alergiile de primăvară. Irigaţia nazală (spray cu substanţă salină) ajută la eliberarea căilor respiratorii de substanţele alergene. Alte forme de tratament sunt unguentele speciale şi cortizonul. Picăturile pentru ochi pot fi de asemenea de ajutor în lupta cu iritaţiile. Nu administraţi medicamente decât la sfatul medicului.

Vizualizări: 199

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: