America fierbe: Trump a scăpat de sub control și le-a luat apărarea naziștilor!

Luni seara, Trump citise de pe prompter un discurs care condamna neo-naziștii și rasiștii responsabili pentru violențele din Charlottesville. Dar îl citise cu noduri. Cu un vizibil disconfort pe chip. Cu strâmbături de copil pus să facă ceva ce nu dorește. Aproape cu scârbă. În mod evident, nu era părerea lui, ci a unui consilier.

Azi-noapte, însă, Trump a fost luat prin surprindere la o declarație banală de presă despre progresele în infrastructură. Întrebat de un ziarist dacă nu crede cumva că nu a condamnat suficient crimele neo-naziștilor, un Trump furios și complet scăpat de sub control a spus: ”Dar despre protestatarii de stânga care i-au atacat ce spuneți? Nu vă păreau și ei un pic vinovați?! I-am acuzat pe neo-naziști, am acuzat mai multe grupări. Dar în acel grup nu erau doar naziști, crede-mă! Presa i-a tratat incorect pe acei oameni! De ambele părți erau oameni de toată isprava!”, a comentat președintele SUA. În timp ce Trump se dezlănțuia, consilierii lui priveau toată scena șocați. Iată secvența:

Colegii de partid l-au părăsit și ei

Declarațiile președintelui au stârnit un val de furie și de spaimă în toată țara. Inclusiv aliații lui l-au părăsit, declarându-se scârbiți de comportamentul președintelui. Iată ce a postat, imediat după declarația lui Trump, colegul lui de partid (și fost candidat la președinție) Marco Rubio, el însuși conservator și creștin convins: ”Organizatorii marșului care a dus la violențele din Charlottesville sunt singurii care trebuie învinovățiți pentru ce s-a întâmplat, din mai multe motive. Sunt susținătorii unei ideologii a răului, care susține că unii oameni sunt inferiori pentru că au altă culoare, etnie sau origine. Violența împotriva unor astfel de oameni care promovează ura împotriva altor oameni nu poate fi decât justificată. Aceste grupări folosesc astăzi exact aceleași simboluri și argumente precum naziștii și Ku Klux Klan, grupări responsabile pentru cele mai oribile crime din istoria umanității. Domnule președinte, nu puteți să spuneți că suprematiștii albi împart vina cu alte persoane! Ei sunt cei care au târât această națiune și această lume prin dureri cumplite. Să scoatem aceste organizații naziste doar parțial vinovate echivalează cu o victorie, pentru ele. Nu putem să permitem ca acest rău teribil să reapară.”

Alt coleg de partid și purtătorul de cuvânt al Congresului American, Paul Ryan, a spus: ”Declarața președintelui îmi provoacă scârbă. Trebuie să fim clari. Rasismul este scârbos. Fanatismul religios este contrar cu toate valorile acestei țări. Nu poate exista ambiguitate morală în acest caz.”

Senatorul republican Will Hurd: ”Bigotismul și rasismul de orice formă sunt inacceptabile și liderii lumii libere nu pot decât să le condamne fără ezitare. Trump trebuie să își ceară scuze.”

Reacția online a vedetelor și liderilor de opinie din SUA

Ellen DeGeneres: ”Când vine vorba de dragoste, blândețe, toleranță și progres, nu există decât o singură tabără”.

Rowan Blanchard: "Oau! A spus cuvânt cu cuvânt că sunt oameni de toată isprava în Ku Klux Klan!”

Jimmy Kimmel: ”N-am mai văzut genul acesta de demență de când Tyson i-a mâncat o ureche lui Holyfield.”

Elizabeth Banks: ”Soarta Americii nu mai este în mâinile președintelui, care este evident un rasist nebun. Este în mâinile celor 300 de senatori republicani care trebuie să-l dea jos.”

Chris Meloni: ”Oau! Îi apără pe naziști. Prezintă situația din punctul lor de vedere. Oau!”

Nick Wechsler: ”Ei bine, acum e oficial. Ați ales un nazist nebun. Acum ați înțeles? Pentru că de acum încolo nu mai puteți da vina pe ignoranță.”

Chris Evans: ”Oau! Oau! Oau! Omul e nebun. Pur și simplu nu îmi revin, a fost cea mai șocantă conferință de presă din istoria presei.”

Barry Sloane: ”Președintele Americii este o rușine”.

Vizualizări: 1,510

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: