Amintiri din trecutul Cenaclului „Columna”

Fondat cu o jumătate de veac în urmă de magistrul Titu Rădoi, Cenaclul literar „Columna” a însemnat pentru Gorj un catalizator al vieţii culturale dar şi locul de apariţie a unor momente care vor rămâne în istoria culturală a acestei părţi de ţară. Poetul Spiridon Popescu rememorează  luni seara la Gorj Tv o mostră de istorie neconvenţională, dar atât de necesară, despre mişcarea columnistă de la Târgu-Jiu din intervalul 1962-2012. Amintirile vesele şi triste ale lui Spiridon Popescu, luni seara la GORJ TV de la orele 18.30 şi 20.30.

Telespectatorii emisiunii „Cine a fost odată-n Gorj” vor fi răsfăţaţi la prima emisiune din luna iulie cu un interviu inedit cu poetul Spiridon Popescu, una din cele mai importante personalităţi lansate de Cenaclul „Columna” în lunga sa activitate. Cu origini hunedorene, Spiridon Popescu a intrat în 1970 sub bagheta magistrului Titu Rădoi, timp care i-a permis ca pe lângă recunoaşterea naţională să strângă şi o seamă de amintiri deosebite pe care le va împărtăşi camerei de filmat şi telespectatorilor în maniera binecunoscută.

Vom afla astfel că Cenaclul „Columna” a fost o „şcoală de literatură” unde s-au format de-a lungul deceniilor nume mari ale literaturii româneşti ca Titu Rădoi, Artur Bădiţa, Nicolae Diaconu, Adrian Frăţilă, Tudor Voinea,  Gelu Birău, Victor Barbu, Vasile Ponea, George Drăghescu, Spiridon Popescu, Ion Popescu Brădiceni, Lazăr Popescu, Zenovie Cârlugea, Viorel Surdoiu, Ion Cănăvoiu, Cristian George Brebenel, Aurel Antonie, Marius Iorga, Ion Cepoi, Marius Marian Şolea ş.a.

Vom afla fapte şi întâmplări spectaculoase, de la cele legate de Titu Rădoi, veşnicul „ocrotitor” al întâlnirilor scriitorilor înainte şi după şedinţele de la Cenaclu şi până la Tudor Voinea, cel care a primit cadou o carte a sa tipărită după o îndelungă aşteptare, cu câteva săptămâni înainte de a fi răpus de o boală necruţătoare.

Vizualizări: 197

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: