An fără miere. Ce spun apicultorii!

Ploile din acest an au compromis în totalitate producţia de miere, se plâng apicultorii. O familie de albine producea pe sezon cel puţin 10 kilograme de miere. În acest an însă, crescătorii de albine spun că nu au produs nici măcar un gram de miere şi chiar au fost nevoiţi să alimenteze albinele cu sirop.

Apicultorii din zona Negomir spun că acest an a fost de departe cel mai slab, dacă îl raportăm la producţia de miere. Daniel Cornel Hosa, din Negomir, a pornit afacerea cu stupi acum cinci ani, la început cu 20 de familii de albine și acum a reușit să ajungă la 50 de stupi. Anul acesta a ieșit în pierdere, bărbatul mărturisind că nu a scos niciun gram de miere. ”Afacerea ar fi profitabilă dar noi nu prea avem zonă pentru stupi. Nu avem nici salcâm, ar fi profitabilă dacă am avea mijloc de transport să poți să-i muți în pastorală. Așa, ne descurcăm greu. Anul acesta, de exemplu, a fost un an rău. Am cumpărat sirop, zahăr că altfel nu reușeam să-i scot în primăvară”, a spus Daniel Cornel Hosa, apicultor din Negomir. Bărbatul spune că problema majoră stă în producție și nu în piața de desfacere. ”De dat o dai foarte ușor, că este ieftină și sunt centre de colectare. Problema este să ai ce da, că de dat o dai repede. Anul acesta n-am scos nimic, anul trecut am scos cam 12 kilograme pe familie. Anul acesta a fost foarte rău, le-am lăsat lor totul, că mi-a fost teamă că nu-i mai scot în primăvară”, a precizat Daniel Cornel Hosa.

Condiții grele de accesare
Stupii au fost achiziționați cu fonduri europene, pe care cu greu le-a accesat. Își amintește că a trebuit să îndeplinească foarte multe condiții. ”Cel mai greu a fost că trebuie să mențin timp de cinci ani tot cu ce am fost prins pe proiect. M-a prins cu 80 de ari de grâu, an de an trebuie să-l pun, m-a prins cu 50 de ari de porumb, an de an trebuie să-l cultiv, m-a prins cu o scroafă cu cinci purcei, am ținut de pe un an pe altul. Sunt în regulă, nu am de ce să-mi fie frică. Acum am 21 de porci și vreo 30 de păsări”, a mai spus Daniel Cornel Hosa, apicultor din Negomir. Bărbatul speră ca măcar anul viitor să fie unul bun, deoarece ultimii doi au fost un adevărat dezastru.

Vizualizări: 2,873

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: