Analiza unui geolog din CEO: În 15 ani se termină definitiv cu mineritul

Daniel Aninoiu, inginer geolog la Complexul Energetic Oltenia și specialist al Agenției Naționale a Resurselor Minerale (ANRM), are un mesaj pentru angajații companiei, dar mai ales pentru politicieni: în 15 ani se termină definitiv cu mineritul din Oltenia.

Politicienii Gorjului trebuie să înceapă să caute alternative la mineritul din Oltenia pentru că zăcământul de cărbune nu va mai fi peste 15 ani. Și pentru că au fost nenumărate discuții despre resursele de lignit, inginerul geolog Daniel Aninoiu din cadrul CE Oltenia lămurește lucrurile. „Vreau pe această cale sa atrag atenția tuturor necalificaților din zona minieră, începând de la Divizia Strategii-Dezvoltare și terminând cu sindicaliștii cu diploma de Herculane, să nu se mai bage în probleme pe care nu le cunosc, iar oamenii politici să ştie că în 15 ani se termină definitiv cu mineritul in nordul Olteniei“, explică Aninoiu.

Durata medie - opt ani
Totodată, Aninoiu susține că durata de viață a carierelor, în funcție de rezervele industriale, este: 3 ani la Gârla și Rovinari Est, 4 ani la Peșteana, 7 ani la Roșia, 5 ani la Lupoaia, 3 ani la Husnicioara. „Carierele Tismana, Pinoasa, Jilț Sud, Jilț Nord, Roșiuța pot exploata lignit 10 sau mai mulți ani, dar peste 15 ani activitatea minieră din Oltenia se va limita la minimum“, adaugă acesta.
Aninoiu explică şi cum a ajuns la aceste date și care este de fapt situația rezervelor geologice și industriale. „În Oltenia sunt 11,6 miliarde tone de lignit, din nordul regiunii, până la Dunăre, resurse totale care au un raport de descopertă de 10-40 mc/tona, resurse cu totul nerentabile economic. Deci, toate dealurile din Oltenia au sub ele lignit care nu poate fi exploatat tot în condiţii de rentabilitate. Din aceste rezerve, sunt perimetre cu rezerve omologate la limita actuală a licenţelor de exploatare, unele care au făcut parte din vechile perimetre de dinaintea ultimelor omologări, perimetre ce făceau parte din vechea Regie a Lignitului pe de-o parte, si pe de altă parte mai sunt perimetre cu rezerve omologate in imediata vecinătate a perimetrelor cedate ANRM-ului. Aceste rezerve ar mai face, la un loc, circa 2 miliarde tone lignit, din care 1,5 miliarde tone se vor putea teoretic exploata la un preț mult mai mare. În aceste perimetre cu rezerve omologate, proprietate a ANRM-ului, raportul de descopertă va fi de cele mai multe ori de peste 10mc/tona, astfel ca le-ar face nerentabile. Din cele aproximativ 660 milioane tone rezerve de bilanț plus rezerve în afară de bilanț, Divizia Minieră la 1 ianuarie 2017, la o producție de 20 milioane tone pe an, rezervele actuale fără extinderi de perimetre, ar mai putea fi exploatate încă 8 ani media pe CEO“.

Vizualizări: 5,601

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: