Angajaţii spălătoriilor auto, neglijaţi de patroni pe gerul de afară

Gerul din ultimele zile dă bătăi de cap tuturor târgujienilor însă cei mai expuşi la frigul de afară sunt cei care muncesc în aer liber. Un exemplu sunt angajaţii spălătoriilor auto, minerii sau poliţiştii comunitari. Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj spun că toţi cei care vor fi depistaţi că nu respectă prevederile legale privind sănătatea şi siguranţa în muncă vor fi sancţionaţi. Chiar şi aşa nu toate societăţile le asigură muncitorilor condiţii de muncă optime.

Poliţiştii comunitari care asigură paza parcurilor şi pieţelor din oraş par a fi cei mai protejaţi împotriva frigului de afară şi asta pentru că numărul acestora a fost suplimentat pentru a face orele de muncă prin rotaţie astfel încât să stea cât mai puţin timp în ger. De asemenea echipamentul de serviciu este unul călduros primit chiar în luna noiembrie a anului trecut şi nici ceaiul fierbinte nu lipseşte din meniul zilnic. „Nu ne putem plânge pentru că de vină sunt condiţiile meteo, asta e vara e foarte cald în parc iar iarna este ger, eu am noroc că sunt femeie şi mă mai protejează colegii mei de serviciu dar nu pot nici eu să profit. Suntem trei poliţişti care asigurăm paza parcului central timp de 12 ore prin rotaţie şi asta e îndurăm şi frigul asta, avem geci, bocanci şi ceai de fiecare dată când vrem vine maşina şi ne aduce”, a declarat un poliţist comunitar din parcul central. Reprezentantul Poliţiei Comunitare spune că nici nu a stat pe gânduri să ia o astfel de măsură având în vedere gerul năprasnic. „Noi nu am aşteptat să scadă temperaturile cu mult şi am luat această măsură pentru că nu e uşor să stai să înduri frigul din parc sau piaţă. Le asigurăm ceai cald de 2-3 ori ziua şi de 4-5 ori noaptea, avem o maşină specială şi cel mai mult ducem în parc că acolo e întotdeauna mai frig, mai trage şi Jiul dar şi dacă vine un om la noi că vrea şi el ceai noi le dăm”, a declarat Ion Tudor, şeful poliţiei comunitare Târgu Jiu.

„De cele mai multe ori ne cumpărăm singuri”

Situaţia nu este la fel de îmbucurătoare şi în cazul celor care muncesc în spălătoriile auto din oraş, aceştia fiind nevoiţi să îndure nu numai frigul ci şi apa rece pentru a spăla maşinile celor care apelează la serviciile lor. Aceştia nu au însă norocul de a primi ceai cald deşi legea prevede clar acest lucru. „Până acum nu ne-a întrebat nimeni dacă vrem ceai fierbinte, de cele mai multe ori ne cumpărăm singuri pentru că mai este nevoie ba de un ceai ba de o cafea caldă ca să mai suportăm frigul ăsta, asta e poate se încălzeşte, vara e bine că ne răcorim dar iarnă îngheţăm”, a mărturisit un spălător auto.

Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj spun că există o prevedere legală care se referă la obligaţia angajatorilor de a proteja muncitorii care îşi desfăşoară activitatea în aer liber. Cele mai dese măsuri care se pot lua sunt acelea de reducere a programului de lucru, asigurarea unui echipament de protecţie individual, asigurarea căldurii în spaţiile închise dar şi asigurare unor lichide calde, îndeosebi ceaiul. „Chiar avem o campanie pentru aplicarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă în spălătoriile auto pentru că acolo sunt de obicei probleme şi de asta încercăm să prevenim”, a declarat Gheorghiţă Cusma, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj.

Vizualizări: 114

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: