Aparegio riscă să piardă un sac de bani europeni... pentru o virgulă!

Societatea Aparegio, operatorul de apă și canal din Gorj, este pe punctul de a pierde o jumătate de milion de lei, bani europeni. În fapt, niște neconcordanțe din caietul de sarcini de la trei investiții finalizate, pentru tratarea apei la Preajba, Polata și Târgu Cărbunești, pun în pericol finanțarea integrală acordată prin Programul Operațional Sectorial (POS) de Mediu. Asta spune directorul societății, Traian Pătrășcoiu, care a explicat că problema a apărut din cauza... unei virgule.

Stațiile de tratare a apei de la Polata, Preajba și Târgu Cărbunești, în valoare totală de aproape 12 milioane lei, sunt finanțate în proporție de 62% din fonduri europene nerambursabile, prin POS Mediu, iar diferența a fost asigurată de operatorul de apă și canal, societatea Aparegio. În concret, investițiile au vizat realizarea unei instalații de tratare biologică a amoniului pentru stația de tratare apă de la Târgu Carbunești și îmbunătățirea procesului de tratare la stațiile de apă din localitățile componente Preajba și Polata ale municipiului Târgu Jiu.

Lucrările au fost încheiate la toate cele trei staţii, spune conducerea Aparegio, însă responsabilii de la POS Mediu nu vor să mai acorde circa 500 mii lei din fonduri europene, pentru că există niște „erori de calcul” în caietul de sarcini. Asta înseamnă că cei 500 mii lei vor trebui să fie suportați de către operator, din bugetul propriu. „Aceste corecții se datorează unor greșeli care, zic ei, le găsesc în încheierea contractului sau la scoaterea pe piață a caietului de sarcini. La noi au constatat că apare o virgulă după o zecimală. N-a fost corespunzătoare și a ieșit o diferență de 64 de lei. Nu bate. Și se aplică corecție financiară. De 5%, de 10% din total valoare proiect. Mi-au reținut 500 mii lei pe care nu i-au rambursat. Nu că ni i-a luat. Sunt bani pe care îi dă Uniunea Europeană, vin și rămân la ei”, a declarat Traian Pătrășcoiu, directorul general al Aparegio.

Societatea a contestat în instanță actul administrativ prin care au fost aplicate aceste corecții. La Curtea de Apel Craiova, Aparegio a pierdut procesul prin soluția dată la mijlocul lunii februarie. Operatorul de apă și canal a recurat soluția, iar speța se judecă la Înalta Curte de Casație și Justiție a României. Nu a fost acordat până acum un termen de judecată la recursul formulat de Aparegio.

Galerie foto



Vizualizări: 2,958

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: