Apel pentru sânge. Vezi ce grupă se caută!

Nevoie mare de sânge. Și nu orice tip de sânge, ci de una dintre cele mai rare grupe, respectiv AB pozitiv. Reprezentanții Centrului de Transfuzii Sangvine din Târgu Jiu spun că se confruntă cu o lipsă acută pe această grupă, dat fiind numărul mare de pacienți care au necesitat această categorie. Nicoleta Călina Cătuțoiu, medicul centrului, are și câteva recomandări pentru cei care vin la donare.

 Centrul de Transfuzii Sangvine din Târgu Jiu lansează un apel către posibilii donatori care au sânge din grupa AB pozitiv. Reprezentanții centrului spun că stocurile pe această grupă s-au epuizat după ce tatăl unui pompier de la ISU Gorj a avut nevoie de transfuzii zilnic. ”Au mai crescut și solicitările. Avem nevoie strict de AB pozitiv pentru un pacient care de mai bine de o săptămână a avut nevoie zilnic de transfuzii, este o grupă mai rară, nu au fost suficiente nici stocurile noastre în condițiile în care am avut cinci bolnavi într-o săptămână cu această grupă de sânge. Cei care se știu cu grupe mai rare, în special cei cu RH negativ, niciodată stocurile nu sunt suficiente, pentru că și donatorii cu acest tip de grupă sunt într-un număr foarte mic”, a spus Nicoleta Călina Cătuțoiu, medic șef Centrul de Transfuzii Sangvine Târgu Jiu.

Cât privește celelalte grupe de sânge, situația este una îmbucurătoare, spun reprezentanţii centrului, în sensul că numărul donatorilor a crescut cu aproape o sută faţă de anul trecut. ”Anul 2017 a început cu un număr mai mare de donatori, în luna ianuarie am avut chiar mai mulți donatori decât în decembrie când era luna de vârf. Avem rugămintea ca cei care vin la donare să nu consume înainte cu 24 și chiar 78 de ore înainte alcool sau să mănânce gras pentru că ei vin, donează și sângele nu este bun pe analiză din cauza consumului inadecvat dinaintea donării. A crescut cu mai mult de 100 de persoane”, a mai spus medicul șef.  Cei care donează beneficiază de un consult medical gratuit, de un set complet de analize, de o zi liberă plătită, 50% reducere timp de o lună pe mijloacele de transport în comun din Târgu Jiu, dar și șapte bonuri valorice în valoare de 7 lei fiecare.  

Vizualizări: 1,808

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: