Asistentă de la Ambulanţă, infectată cu trei bacterii după un tratament în spital

Dovada că bolile nu ocolesc pe nimeni o reprezintă şi situaţia în care se află o asistentă din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Gorj. De două luni, aceasta trăieşte o adevărată dramă, fiind la un pas de a i se amputa degetul mare de la un picior. A venit la Spitalul de Urgenţă din Târgu Cărbuneşti pentru a se trata, având dureri provocate de gută, dar s-a ales cu complicaţii şi mai mari. Miercuri a mers din nou la spital pentru a cere explicaţii şi aşa a aflat că se putea îmbolnăvi inclusiv de la bocancii pe care îi poartă orice angajat al SAJ, nefiind obligatoriu ca bacteriile să provină din unitatea medicală.

Adriana Preda se tratează de luni bune de gută, dar în luna iunie a simţit că durerile devin tot mai intense şi, la sfaturile colegilor săi de la Ambulanţă, a mers la spital pentru a încerca un tratament nou. Avea nevoie de un chiuretaj la degetul mare de la picior, durerile de acolo fiind intense. Durerile de care spera să scape au devenit însă şi mai puternice. După câteva zile de tratament a plecat acasă, şi-a schimbat singură bandajele de la deget, în cele din urmă ajungând la Craiova. Aici a primit vestea că este infectată cu trei bacterii care sunt de natură nosocomială, adică provin din spital.

„O experienţă urâtă”

Care spital? Asta a încercat şi asistenta să afle de la conducerea spitalului Târgu Cărbuneşti, managerul de aici, Constantin Târziu, manifestând toată deschiderea pentru a clarifica lucrurile. Adriana Preda a plecat însă acasă fără răspunsurile pe care spera să le obţină. „Am avut o experienţă urâtă în ultimele două luni. Nimeni nu-mi spune exact ce s-a întâmplat, dar cel mai greu a fost cu durerile pe care le-am avut. În plus, la Craiova, la spital, mereu mi se spunea că trebuie să îmi amputeze degetul. Venea medicul şi mă întreba dacă sunt pregătită să rămân fără el. Mi-am văzut inclusiv osul atunci când mi-a făcut chiuretajul acolo. Nu doresc decât să treacă şi medicii prin durerile pacienţilor că poate se gândesc mai atent şi la soarta lor. Toate astea m-au făcut să vin până aici pentru a vedea dacă sunt aici sau nu cauzele acestei infecţii. Mă lupt însă cu morile de vânt, pentru că prin ce chinuri am trecut eu nu pot povesti. Nici acum nu ştiu un diagnostic clar, ştiu doar că de la Craiova mi-au spus că am o infecţie cu trei bacterii care sunt de natură nosocomială, adică provin din spital. De unde puteam să le iau dacă nu de aici?”, mărturiseşte pacienta, care, iniţial, dorea să sesizeze Colegiul Medicilor. A lăsat-o însă baltă când a văzut că nimeni nu a avut câştig de cauză în astfel de speţe.

Bacterii, bocanci şi regrete

Dr. Raluca Ionescu a fost cea care a primit-o pe pacientă la Urgenţe şi a tratat-o, mai ales că cele două se ştiau de ani de zile, asistenta de la  Ambulanţă aducând acolo zilnic diverse persoane care aveau nevoie de ajutor. Acum medicul spune că şi-a făcut datoria şi că infecţia despre care vorbeşte pacienta nu provine din spital, ci ar fi putut fi generată de bandajele pe care Adriana Preda şi le-a pus singură acasă. În plus, nu este exclus ca bacteriile să provină din bocancii pe care personalul medical de la Ambulanţă îi are în dotare. „Se puteau lua şi după ce a fost în spital, pentru că nu s-a pansat steril, corespunzător. Putea să ia bacteriile de acasă, pentru că e o floră saprofită, adică e pe pielea noastră. Eu nu cred că s-au luat din spitalul Târgu Cărbuneşti. Eu mă simt împăcată că am ajutat-o cu tot ce am putut. Mi-e colegă, lucrăm de 11 ani împreună şi mi-am dat silinţa să o ajut cu tot ce am putut. Putea să se ducă la Tg Jiu, nu să vină la Târgu Cărbuneşti, dar a ales un spital bun. De asta spun că infecţia o putea lua de oriunde, nu de la noi”, spune Ionescu.

Târziu: Trebuie să ţin cu spitalul meu

Dr. Constantin Târziu a cerut însă un răgaz până vineri pentru a se documenta despre istoricul pacientei şi a putea oferi concluzii cu privire la cele întâmplate. Şi el a vorbit despre posibilitatea ca bocancii să fi fost una din sursele de infectare a pacientei, Adriana Preda menţionând însă că nu ştie vreun alt coleg de-al său de la Ambulanţă care să fi fost infectat cu trei bacterii dintr-o dată sau măcar cu una. Pacientei nu i-au fost recoltate probe pentru analize atunci când a venit la Urgenţe şi de aici discuţiile se complică, iar spitalul se apără cât poate. „Ca să am o concluzie finală îmi trebuie o zi, două. Trebuie să verific perioada internării, să discut şi la Craiova, pentru că îi ştiu şi pe colegii de acolo, după care vă pot spune că suntem noi de vină sau nu. Să fiu cinstit, eu trebuie să ţin cu colegii mei şi cu spitalul meu, dar trebuie să discut şi la laborator dacă puteam determina atunci infecţia. I-am rugat ca atunci când vine un pacient cu o asemenea leziune, să i se facă recoltare şi chiar dacă durează până vin rezultatele, atunci putem vedea din start dacă suntem cumva noi de vină sau nu”, afirmă Târziu.

RECIDIVĂ

Managerul spitalului din Târgu Cărbuneşti spune că nimeni nu i-a mai sesizat până acum astfel de probleme, pacienţii fiind trataţi fără să reclame eventuale probleme cu infecţiile intraspitaliceşti. Direcţia de Sănătate Publică Gorj a confirmat că de la începutul anului şi până acum i-au fost raportate şase astfel de probleme, ceea ce arată că lucrurile nu stau chiar aşa cum vor să le prezinte cei de la Târgu Cărbuneşti. De altfel, şeful DSP Gorj, dr. Marius Boeriu, afirmă că toate spitalele din judeţ au astfel de probleme, fiind cunoscut că în România toate spitalele sunt în această situaţie. „La Târgu Cărbuneşti au fost trimise de la începutul anului 6 infecţii nosocomiale pe diverse secţii. Situaţii similare sunt şi la celelalte spitale, sunt raportate aceste infecţii”, declară Boeriu.

Vizualizări: 6,710

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: