Atenție, fermieri! Cum să aveți grijă de animale pe timp de caniculă

România este sub cod roșu și portocaliu de caniculă, dar nu numai oamenii, ci și animalele au de suferit. Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranță Alimentară Gorj a dat un comunicat de presă pentru a le spune proprietarilor de animale ce au de făcut în aceste zile.

Prevederi aplicabile fermierilor

Fermierii şi ceilalţi proprietari de animale trebuie să aibă în vedere următoarele aspecte:

= asigurarea unui adăpost corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecţie faţă de acţiunea directă a razelor ultraviolete nocive;

= asigurarea unor cantităţi suficiente de apă şi furaje corespunzătoare cantitativ (în funcţie de specie, talie şi stare fiziologică)  şi calitativ (prospeţime, raport energetic, etc.);

= existenţa stocurilor de apă şi furaje;

= verificarea bunei funcţionări a echipamentelor de adăpare, de furajare, şi a sistemelor de ventilaţie; 

= verificarea disponibilităţii echipamentelor de rezervă, în principal a sistemelelor de ventilaţie, şi generatoarelor de energie electrică;

= la orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor precum şi la apariția unor modificări comportamentale, deţinătorul are obligaţia ca, pe lângă măsurile enumerate mai sus, să anunţe urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sănătate al animalelor din localitatea respectivă;

În perioadele caniculare fermierii se vor asigura că efectivele de animale sunt protejate împotriva razelor ultraviolete severe şi că hrana şi apa sunt disponibile. Este important să se asigure, în cazul în care animalele sunt ţinute în afară, că există umbrare, precum şi jgheaburi de apă potabilă, iar dacă sursele de apă sunt greu accesibile sau blocate, trebuie administrată apa manual în mod regulat, pentru a reduce riscul de deshidratare.

Prevederi aplicabile administraţiilor locale

= administraţiile locale, pe teritoriul cărora există animale în transhumanţă, trebuie să cunoască situaţia reală şi să informeze deţinătorii de animale despre fenomenele prognozate;

= consiliile locale şi fermierii trebuie să se asigure că există posibilităţi de colectare şi neutralizare a deşeurilor animaliere;

= asigurarea unor locuri prestabilite pentru retragerea animalelor în cazuri excepţionale;

Prevederi aplicabile deţinătorilor de animale de companie

În cazul în care animalele de companie (cum ar fi câinii, pisicile, iepurii, etc.) sunt ţinute afară, este important să se asigure o sursă de apă potabilă, precum şi adăpost corespunzător împotriva razelor solare.

Atenţie deosebită trebuie acordată transportului animalelor de companie, astfel încât acestea să nu fie ţinute excesiv în vehicul, expuse în mod direct şi pe o perioadă îndelungată la radiaţiile ultraviolete şi la temperaturi ridicate.

Prevederi aplicabile deţinătorilor de cai

Ca şi în cazul animalelor de crescătorie, caii şi poneii, ţinuţi  afară in timpul zilei  trebuie să aibă:

= acces la adăpost umbrit,

= acces nelimitat la sursele de apă şi hrană.

Aprovizionarea cu apă pentru toţi caii şi poneii  trebuie verificată în mod regulat şi trebuie să existe şi surse alternative de alimentare cu apă.

= în caz de caniculă, animalele folosite pentru tracţiune sau alte activităţi de povară nu vor fi exploatate în intervalul de timp 12.00 - 18.00, dacă temperatura exterioară, la umbră, depăşeşte 25ºC.

Prevederi aplicabile transportatorilor de animale vii

= Transportatorii sunt obligaţi prin lege să nu transporte animalele într-un mod care le-ar putea provoca răni sau suferinţe inutile. 

= Înainte de a pleca la drum se verifică dacă condiţiile de microclimat oferite de mijlocul de transport sunt adecvate şi asigurate pe întreaga durată a transportului;

= Transportatorii trebuie să verifice traseul şi alte aspecte legate de călătorie înainte ca animalele să fie încărcate în mijlocul de transport, astfel încât, după încărcarea acestora, plecarea să se facă cât mai repede, pentru a micşora durata călătoriei.

= La temperaturi  crescute, densitatea de încărcare a animalelor în mijlocul de transport va fi redusă cu cel puţin 25% din capacitatea maximă de încărcare autorizată,  în funcţie de specie, talie, vârstă şi stare fiziologică.

= În cazul în care călătoria nu începe în cel mai scurt timp de la îmbarcare, şoferii trebuie să aibă planuri de urgenţă pentru a îngriji animalele, în funcţie de necesităţi.

= Pentru călătorii de peste 8 ore, sistemele de ventilaţie din vehicul trebuie să fie capabile să menţină temperatura de confort termic în compartimentul animalelor.

Prevederi aplicabile târgurilor în care se comercializează animale vii

În cazul comercializării animalelor în târguri, acestea trebuie să asigure următoarele:

= Padocurile unde sunt ţinute animalele în vederea comercializării trebuie să fie suficient de spaţioase pentru a asigura libertatea de mişcare minimă necesară animalelor cazate şi trebuie să fi prevăzute cu zone de adăpostire umbrite.

Cel mai mare risc pentru animale pe timp de caniculă este lipsa apei, care duce la deshidratarea animalului şi poate provoca suferinţă şi chiar moarte. 

Pentru a reduce acest risc trebuie să se scorde prioritate animalelor care nu au acces la sursele de apă de orice fel. Animalele tinere, animalele hrănite preponderent cu furaje uscate şi animalele care alăptează prezintă risc deosebit de deshidratare

Sursa de apă potabilă

Dacă numai o sursă limitată de apă potabilă este disponibilă, trebuie avute în vedere nevoile zilnice ale unui animal în funcţie de specie, talie, rasă şi stare fiziologică:

= vaci-lapte - 38-52 litri
= bovine - 38 litri
= cai- 20-45 litri
= porci - 4-11.5 litri
= ovine - 6 litri
= păsări-curte(intensiv) - 0,5litri
Aceste cifre vor varia în funcţie de vârsta animalului, temperatura mediului ambiant şi umiditate.

Toţi deţinătorii de animale au obligaţia legală de a lua toate măsurile necesare astfel încât să asigure cel puţin standarde minime privitoare la bunăstarea animalelor deţinute, se arată în comunicatul semnat de Nicolae Călescu, director executiv al DSVSA Gorj.

Vizualizări: 1,301

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: