Au descoperit o gaură neagră uriaşă. Este cea mai „bătrână”!

Oamenii de știință au descoperit cea mai veche gaură neagră supermasivă descoperită vreodată, care ar avea de 800 de ori masa Soarelui nostru și s-ar fi format la 690 de milioane de ani după Big Bang.

Gaura neagră se află la peste 13 miliarde de ani lumină de planeta noastră şi a fost descoperită în centrul unui obiect luminos, cunoscut sub numele de quasar.

Gaura neagră, numită ULAS J1342+0928, a fost descoperită de o echipă condusă de Eduardo Banados în luna martie, la Observatorul Las Campanas din Chile, la capătul a trei zile de observări.

Practic, această gaură neagră supermasivă s-ar fi format când universul avea „numai 5% din vârsta pe care o are în prezent”, precizează site-ul specializat Space.com. „Dacă universul ar fi o persoană de 50 de ani, acum am avea o poză a acelei persoane când era un copil de doi ani și jumătate”, a spus Eduardo Banados.

Descoperirea i-ar putea ajuta pe cercetători să afle mai multe despre formarea universului. Găurile negre care se află în centrul galaxiilor nu emit în realitate nicio lumină, dar gazele și praful degajate se lovesc atât de repede și creează asemenea fricțiuni că degajă o cantitate imensă de lumină și căldură.

Vizualizări: 2,032

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: