Au folosit un interlop arestat pentru a-l elimina pe prim-procurorul Focşan

Procurorul Emil Moţa şi şeful Poliţiei Viorel Caragea au organizat un flagrant prin care au urmărit eliminarea lui Gheorghe Focşan, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj. Cei doi au convins un om de afaceri aflat în arest preventiv să se implice în acest flagrant, cu promisiunea ca va fi eliberat. Este vorba de Doru Şerban zis Habitu, care şi-a convins soţia să se alăture în această poveste. Flagrantul a eşuat, iar procurorii DNA veniţi special de la Bucureşti au dat neînceperea urmăririi penale. Habitu a trimis o scrisoare presei centrale, în care a povestit cum tărăşenia a fost pusă la cale de Moţa şi Caragea. Niciuna din persoanele menţionate nu a răspuns ieri la telefon pentru un punct de vedere.

Doru Şerban zis Habitu este de câteva luni în arest preventiv, la reclamaţia omului de afaceri Dan Floarea, care îl acuză de cămătărie. Habitu povesteşte acum că şi el l-a reclamat pe Floarea, la cererea lui Caragea şi Moţa. „După o lună sau două de arest preventiv, domnul Caragea venea prin arest şi îmi propunea să-i spun dacă ştiu câte ceva despre unele persoane cu funcţii din Târgu Jiu, adică să-i torn că îmi va face şi el favoruri. (…) Eu i-am spus că ştiu ce s-a întâmplat cu lucrarea făcută de Floarea la Peştişani, că Floarea mai mult de cinci miliarde nu a băgat în lucrare şi a luat pe factură peste 53 de miliarde şi mai avea de luat încă 28 de miliarde”, se arată în scrisoarea trimisă de Habitu presei centrale şi prim-procurorului Focşan, publicată ieri pe www.luju.ro.

Minciuni în schimbul libertăţii

Dar, procurorul Emil Moţa şi comisarul şef Viorel Caragea urmăreau cu totul altceva, după cum a povestit Doru Şerban (Habitu) în aceeaşi scrisoare. „Dl Moţa şi dl. Caragea mi-au promis că o să ţină cont de aceasta, dar trebuie să le mai dau ceva. (…) Domnul procuror Moţa mi-a spus că dacă vreau să-l ajut să spun că ştie dânsul că eu i-am dat nişte bani cuiva ca să ajung la d-l procuror Focşan Gheorghe şi dacă spun aşa ceva sigur mă va pune în libertate”, se arată în scrisoarea lui Doru Şerban, publicată de revista Lumea Justiţiei. „Eu i-am spus că am să-i fac jocul acestuia, adică d-lui Moţa, dacă îmi garantează că mă va pune în libertate. Acesta a spus că este de acord, dar să-i iasă problema”, se mai arată în documentul citat.

Blindată cu microfon şi cameră video

Pentru a fi eliberat, Habitu spune că şi-a convins soţia, la indicaţiile celor doi, să meargă cu bani la omul de afaceri, Ion Arjoca, despre care Moţa şi Caragea aveau indicii că ar face trafic de influenţă pe lângă prim-procurorul Focşan. Patru procurori DNA Bucureşti ar fi venit la sediul poliţiei din Târgu Jiu, pentru a le lua declaraţii soţilor Şerban, iar unul dintre ei s-a recomandat a fi procurorul Dan Badea. Şerban susţine în scrisoare că a redactat denunţul după dictare şi că „ei tot insistau să scriem că banii pe care i-am dat lui Arjoca au ajuns la procurorul Focşan”.

Denunţul lui Doru Şerban a fost înregistrat la DNA Bucureşti în luna mai a acestui an. Şerban Marioara a acceptat să poarte aparatură de înregistrare cu care a mers la Ion Arjoca, având misiunea să îi ceară să îi ajute soţul aflat în arest, prin intermediul relaţiilor prietenie pe care le are cu prim-procurorul Focşan.

„Au oprit-o pe soţia mea în birou şi i-au spun că-i pun cameră video pe ea şi un microfon şi să meargă la Arjoca să-i facă flagrantul, iar dacă va fi şi procurorul Focşan pe acolo, să vă facă la amândoi, adică să-i spună lui Arjoca să-i dea banii înapoi pe care eu i-am dat şi acesta să vorbească ceva de aceşti bani pentru a-l înregistra”, relatează Doru Şerban în aceeaşi scrisoare publicată de Lumea Justiţiei.

„Nu vreau să bag nevinovaţi în puşcărie”

Numai că socoteala de la Parchet nu s-a potrivit cu cea de la restaurant, deoarece Arjoca nu numai că nu a pretins bani, ba chiar s-a oferit să o ajute pe femeie cu 3.000 de euro pentru angajarea unui avocat, după cum rezultă din înregistrarea ambientală făcută cu mandatul DNA. „Şerban Mărioara i-a pus în vedere că soţul ei este disperat…Arjoca Ion s-a oferit să o ajute cu suma de 3.000 de euro pentru avocat”, se arată în rezoluţia DNA de neîncepere a urmăririi penale din 10.09.2012.

De altfel, şi Doru Şerban povesteşte flagrantul, aşa cum i-a fost relatat de soţia sa la vorbitor: „Mi-a spus că a fost la restaurant şi a vorbit cu Arjoca, dar acesta a fost precaut şi nu a vorbit nimic de bani deoarece a văzut-o pe soţia mea timidă şi schimbată la faţă. Soţia mi-a spus că tremura toată şi era să facă şi infarct de frică. (…) Aceştia de la DNA au mai insistat şi pentru a doua zi, dar soţia nu a mai vrut, că a zis că ea nu mai poate să facă aşa ceva, că ea poate să facă infarct şi nu poate băga nişte oameni nevinovaţi în puşcărie”.

Dosarul, finalizat acum trei săptămâni

În cauză a fost audiat şi prim-procurorul Gheorghe Focşan, care a negat vreo înţelege cu Ion Arjoca şi le-a pus la dispoziţie procurorilor DNA scrisoarea primită de la Doru Şerban, în care cel aflat în arest explică cum a fost învăţat să mintă ca să fie pus în libertate. La data de 9 septembrie 2012, procurorul DNA Dan Badea a dat rezoluţie de neîncepere a urmăririi penale atât pentru Doru Şerban, care nu a fost găsit vinovat de cumpărare de influenţă, cât şi pentru Ion Arjoca, pentru care nu a fost dovedit traficul de influenţă.

În scrisoarea remisă presei, Doru Şerban zis Habitu a mai spus că Moţa şi Caragea s-au interesat de alte două persoane importante care frecventează restaurantul lui Arjoca, Boştină şi generalul Voinea.

ANCHETĂ

Doru Şerban a cerut la finalul scrisorii ca faptele relatate să facă obiectul unei anchete, conform art. 266 Cod Penal.

CONCURS

Emil Moţa a concurat în vara anului trecut pentru postul de prim-procuror, dar a pierdut în faţa lui Gheorghe Focşan.

INFLUENŢĂ

Potrivit procurorilor, Doru Şerban ar fi dat o primă tranşă de bani lui Arjoca, pentru Focşan, după ce în dosarul său au fost reţinut omul de afaceri Ion Bârcină zis Dan Goeru, ceea ce l-a determinat să se teamă pentru libertatea sa.

PROMOVARE

Ancheta publicată de Lumea Justiţiei vine într-o perioadă în care numele procurorului Emil Moţa este vehiculat pentru ocuparea unuia din cele două posturi de vârf din domeniu, respectiv şef la DNA sau la Parchetul General.

Galerie foto


Vizualizări: 4,529

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: