Au negociat nouă ore pentru mai nimic. Furie în CE Oltenia!

Calculele arată că liderii celor patru federaţii sindicale care au fost miercuri la negocieri cu ministrul Energiei, Toma Petcu, nu au câştigat mai nimic pentru cei 13.500 de salariaţi ai CE Oltenia. În orice caz, nimic în plus faţă de ce Boza promisese deja. Administraţia şi sindicatele au prezentat negocierea drept un succes. Minerii şi-au dat deja seama că este ţeapă, motiv pentru care în noaptea de miercuri spre joi a fost un nou protest spontan la Jilţ.

Administraţia CE Oltenia a comunicat imediat după negocieri sindicatelor că a identificat suma de 44 de milioane de lei pentru suplimentarea fondului de salarii. O parte din sumă, 24 de milioane de lei, va putea fi utilizată de la 1 februarie, într-o modalitate care urmează a fi convenită cu sindicatele, spune administraţia într-un document. Celelalte 20 de milioane vor putea fi folosite ulterior datei de 1 februarie, susţine compania într-un document destul de neclar.

Ce au spus sindicatele după negocieri

Adrian Marciuc, vicepreşedintele Federaţiei Univers, a spus într-un cotidian local că sindicatele au obţinut după negocieri o creştere de 10%, făcând referire la aceeaşi sumă de 44 de milioane. Marciuc a precizat că 24 de milioane vor fi folosite începând cu 1 februarie pentru acordarea de clase de salarizare, iar celelalte 20 de milioane de la 1 aprilie, adică după semnarea viitorului Contract Colectiv de Muncă.

Constantin Mitrescu, vicepreşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, a declarat pentru Pandurul că s-au obţinut 25 de milioane şi promisiunea că vor mai fi găsite încă zece milioane. „Dacă luăm în calcul şi cele zece milioane, cred că ajungem la 12,5%, faţă de 7,8% cât a propus administraţia”, spunea Mitrescu. Cele 25 de milioane sunt de fapt cele 20 de milioane din comunicarea administraţiei, Mitrescu neluând în calcul celelalte 24 de milioane care intrau automat în fondul de salarii, fiind suplimentarea aprobată anul trecut.

Un alt lider din Federaţia Univers, Adrian Iovan, a spus la Radio Infinit ce s-a obţinut la negocieri. „În afară de cei 24 de milioane mai sunt identificaţi încă 20 şi urmează să identificăm încă 10, cerem noi”, a spus Iovan.

Cifrele îi contrazic pe liderii sindicali

Majorarea fondului de salarii din acest an este raportată la bugetul de venituri şi cheltuieli al CEO din 2017, de dinainte de rectificare. Din documentul postat pe site-ul companiei aflăm că anul trecut erau prevăzute cheltuieli de natură salarială de 702 milioane de lei.

La această sumă, compania adaugă în 2018 cele 44 de milioane, ceea ce în procente înseamnă 6,26%. În cele 44 de milioane intră şi cele peste 24 de milioane care au fost aprobate anul trecut la rectificare şi care intrau automat în bugetul din acest an. Cu alte cuvinte, compania a găsit resurse pentru o suplimentare de numai 20 de milioane de lei.

Dacă va mai găsi cele zece milioane suplimentare, pe care le doresc sindicatele, abia atunci creşterea de fond de salarii va fi de 7,68%.

Interesant este că, după consultarea de la începutul lunii ianuarie, liderii sindicali spuneau că administraţia a propus o creştere pe fond de 7,78%, iar după nouă ore de negocieri cu ministrul au obţinut mai puţin. Liderii aruncă pe piaţă nişte procentaje care nu sunt reale, de 10-12%.

Ce nu spune nimeni

Ce uită toată lumea să spună este că, din majorarea de fond de 24 de milioane care va fi folosită din februarie pentru acordarea de clase de salarizare, suma de 12 milioane de lei este consumată din start de majorările de salarii făcute anul trecut, pe bază de decizii în Directorat.

Cu alte cuvinte, ar mai fi de împărţit 12 milioane de lei, pe care dacă le împărţim la 11 luni şi la circa 13.500 de salariaţi, rezultă o medie de 80 de lei/lună. De acest fond vor beneficia, potrivit unor estimări, cei cu salarii minime pe funcţii şi meserii, adică vreo trei mii de salariaţi, care ar putea avea un plus la salariu de circa 300 de lei.

Restul 20 de milioane, care vor fi împărţiţi de la 1 aprilie, ar putea ajunge la toţi salariaţii. Suma, raportată la cele 9 luni rămase şi la circa 13.500 de angajaţi, înseamnă puţin peste 160 de lei pe lună.

ŞEDINŢĂ

Şedinţă importantă vineri la CEO, unde administraţia şi sindicatele vor discuta despre fondul de avansare-promovare. Fondul va fi folosit pentru acordarea de clase de salarizare celor care au salarii minime pe funcţii şi meserii. La ora actuală, sunt diferenţe majore între un sudor de la o carieră şi un sudor de la altă carieră, deşi fac aceeaşi muncă. Principalul motiv al diferenţelor de salarii este că angajaţii provin din societăţi diferite, cele patru care au format în 2012 actualul CE Oltenia. În cei cinci ani şi jumătate care au trecut, nicio administraţie a CEO nu a reuşit să armonizeze salariile.

FURIE

Oamenii care au fost nedreptăţiţi atâţia ani au răbufnit în ianuarie 2018, când au fost proteste spontane la carierele Jilţ şi Roşiuţa, de fiecare dată pe schimbul de noapte. Tensiunea este mare şi pentru că echilibrarea salarială a fost prinsă anul trecut într-un act adiţional la Contractul Colectiv de Muncă, ar fi trebuit să înceapă în trimestrul IV, dar s-a renunţat la ea cu semnătura preşedinţilor celor patru federaţii sindicale din Complexul Energetic Oltenia.

Vizualizări: 6,605

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: