Avicola Călărași, pusă pe butuci pe modelul arab de la Târgu Jiu

Direcția Națională Anticorupție a anunțat marți că a finalizat ancheta ce vizează modul în care mai mulți cetățeni străini, de origine arabă, în special, au prejudiciat bugetul de stat prin folosirea fermei de păsări de la Călărași în deducerea ilegală de TVA, metoda fiind folosită în trecut și la Târgu Jiu. Doi dintre inculpații din dosarul trimis acum judecătorilor sunt inculpați și în dosarul aflat pe rolul Tribunalului Gorj, procesul fiind departe de a se încheia prea curând.

Cap al rețelei a fost Sleiman Mahmoud Moubarak, el fiind ajutat îndeaproape de Abdulmounin Alzaid, care sunt doar complici în comiterea infracțiunii de evaziune fiscală din dosarul finalizat acum de DNA. Procesul de la Târgu Jiu al celor doi îi are ca inculpați și pe alți doi cetățeni arabi, dar și pe foștii directori ai Avicola de la marginea orașului. Cam la fel stau lucrurile și la Călărași, unde administratorii fermei de păsări, doi la număr, libanezi la origine, ca și Moubarak, au fost implicați într-o vastă rețea de evaziune fiscală, „Mafia cărnii de pasăre” fiind implicată în aproape toate fermele românești. În plus, în trecut, ferma de la Călărași a fost acuzată că a livrat pe piață zeci de tone de carne stricată.

„În cursul anului 2010, inculpatul Moubarak Mahmoud Sleiman și alte persoane, în calitate de administratori ai mai multor societăți comerciale, au constituit un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii mai multor infracțiuni de evaziune fiscală, la care au aderat ulterior și inculpații Daher Orlando Emil și Daher Hanna. Aceștia din urmă, în calitate de reprezentanți ai S.C. Avicola Călărași S.A., au fost de acord să utilizeze atât societățile comerciale controlate de Moubarak Mahmoud Sleiman cât și infrastructura de transport și cea bancară pusă la punct anterior, în vederea sustragerii de la plata obligațiilor fiscale”, arată DNA într-un comunicat de presă.

În acest context, beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, reprezentanții S.C. Avicola Călărași S.A au evidențiat în documentele contabile operațiuni comerciale intracomunitare fictive, prin folosirea unor circuite economice deja formate și societăți comerciale coordonate de membrii grupului, totul având ca scop deducerea ilegală a T.V.A. Prejudiciul total cauzat bugetului statului se ridică la 7.305.211 lei, sumă cu care A.N.A.F. s-a constituit parte civilă în procesul penal. În cauză, s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile și asupra sumelor de bani deținute în conturile bancare de către SC Avicola Călărași SA, până la concurența sumei de la 7.305.211,10 lei.

Vizualizări: 757

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: