Avram Iancu a înghețat în Dunăre

Pare greu de crezut, mai ales la ce temperaturi ridicate sunt în România în această perioadă, dar pentru Avram Iancu lucrurile nu sunt deloc simple în aventura lui de a traversa Dunărea înot de la izvoare până la vărsare. Bibliotecarul din Petroșani a fost nevoit să se recunoască învins de apa rece a fluviului, duminică trebuind să își scurteze programul de înot la jumătate.

Într-o postare pe contul său de Facebook, acolo unde îi ține la curent cu evoluția sa pe cei care îi sunt alături, Iancu a menționat că apa a fost atât de rece încât a intrat în hipotermie. Acum un an sportivul a înotat 11 ore în apa Jiului, la fel de rece și ea, mai ales că avusese loc o furtună cu grindină, iar temperatura a scăzut brusc, dar atunci Iancu a rezistat o zi întreagă. De data aceasta, deși apa nu avea nici măcar o jumătate de metru, el a trebuit să abandoneze și să iasă la mal pentru a nu îngheța de tot.

"Cea mai cumplită zi"

„Azi a fost cea mai cumplită zi de până acum: apa foarte rece, fără pic de soare. Pragurile de prundiș care făceau ca apa sa fie de doar 15 cm, mă obligau să mă ridic în picioare. Vântul suflă cu putere din spate pe pielea udă. Nu vă pot descrie simțirea. Pot doar să vă zic că după 24 de km parcurși am fost răpus de hipotermie. Tremuram din toate încheieturile. iar tendoanele din zona inghinală mă dureau cumplit datorită contracțiilor involuntare ale organismului in încercarea de a se apăra. Și cum am experiențe hipotermice, știam că din acea stare e imposibil să ies. Atunci am decis să încetez cursa pentru această zi. Am oprit într-un loc nepotrivit. M-am îmbrăcat rapid și am căutat minimul de căldură degajată de linia ferată. Acum sunt în siguranță. Prognoza meteo nu e deloc favorabilă pentru următoarele zile. Sper să găsesc resursele necesare pentru a duce la capăt această tentativă, în premieră, de a străbate întregul curs al Dunării doar in slip. Doamne ajută!”, a scris Iancu pe contul său de Facebook la finalul zilei de duminică.

"Pilotul de pe Dunăre"

Aventura lui Avram Iancu pe Dunăre a început marțea trecută, când sportivul a luat oficial stratul în cursa pe care și-a propus să o încheie în 60 de zile. El a parcurs deja câteva sute de kilometri, deocamdată Dunărea fiind doar un simplu râu, sportivul menționând că în unele locuri pur și simplu aceasta a intrat în pământ. La plecarea de la Petroșani, Avram Iancu a recunoscut însă că cel mai mult se teme de afluenții reci pe care fluviul îi are în Germania și Austria, apele care se varsă în Dunăre provenind din zonele montane ale acestor două țări. În paralel cu aventura sa pe Dunăre, Iancu derulează pe pagina sa de Facebook și un concurs pentru cei care se încumetă să citească zilnic măcar câteva pagini din romanul „Pilotul de pe Dunăre”, scris de Jules Verne. Acesta este romanul care l-a inspirat pe Iancu să pornească în această aventură unică, în programul stabilit înainte de a porni spre izvoarele Dunării sportivul propunându-și să ajungă la Sulina în a doua parte a lunii august.

Galerie foto


Vizualizări: 2,512

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: