Batjocorit de ANRP. Cum plătesc proprietarii mafia retrocedărilor!

Are 82 de ani şi a luptat două decenii pentru a recupera un teren al familiei din Bumbeşti Jiu, judeţul Gorj, confiscat de comunişti. Terenul nu i-a putut fi restituit în natură, fiind ocupat de clădiri, astfel că a fost evaluat în bani. Nicolae Dănăiaţă a ajuns însă o victimă a mafiei retrocedărilor şi este acum el dator la statul român, cu suma de 110.000 de lei.

Nicolae Dănăiaţă are încă de anul trecut poprire pe pensie şi a venit la redacţie pentru a ne povesti cum a ajuns să dea el bani statului român, în loc să fie invers. Familia lui avea un teren în Bumbeşti Jiu care, neputând fi restituit în natură, a fost echivalat în bani - 88.047 lei. Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a emis titlul de despăgubire în luna mai 2009 şi ar fi trebuit să-i dea banii în cel mult trei ani, ceea ce nu s-a întâmplat.

După ani de aşteptare, pensionarul a fost contactat de o femeie care i-a spus că există o firmă de executare silită care îi poate recupera banii mai repede de la ANRP. „La început nu am vrut, pentru că trebuia să le dau lor jumătate din bani. Până la urmă, m-am săturat să aştept. Am mers la notariat şi am semnat cu ei că, dacă îmi intră banii în şase luni, sunt de acord să ia ei jumătate”, a povestit Nicolae Dănăiaţă, care a ajuns în iulie 2012 să semneze astfel un contract de mandat cu un anume Călin Dumitru.

Are poprire pe pensie

Spre surprinderea pensionarului, la finalul celor şase luni, a fost sunat de un avocat, să îşi verifice contul. „Nu-mi venea să cred. Îmi intraseră 44 de mii în contul de la BRD. Jumătatea cealaltă din sumă a intrat într-un cont care era tot pe numele meu, dar le făcusem lor împuternicire pe ei”, a spus pensionarul.

Dănăiaţă a scos 20.000 de lei din cont pentru unele nevoi ale familiei, dar nu a mai apucat să cheltuiască restul de bani. A primit o citaţie acasă prin care i s-a adus la cunoştinţă că a fost dat în judecată de ANRP că a luat banii peste rând. „M-au dat în judecată, de parcă le luasem banii cu forţa. Am întrebat la firma care s-a ocupat ce să fac şi mi-au spus să stau liniştit, că au avocat şi se ocupă ei. Am pierdut procesul, scrie aici că s-a judecat în lipsa părţilor, şi m-am trezit că trebuie să le dau 110.000 de lei. Am încercat măcar să recuperez cei 44 de mii de lei care intraseră în contul celălalt, pe care i-a luat firma, dar am pierdut peste tot. Din 2016 am poprire pe pensie, îmi opresc 580 de lei pe lună”, a mai spus Nicolae Dănăiaţă. Acesta spune că mai sunt cel puţin trei persoane în Bumbeşti Jiu care sunt în aceeaşi situaţie cu el.

Vizualizări: 3,583

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: