Bătrân de 82 de ani, declarat mort din greșeală. „Când m-au văzut, nu au știut ce să zică!”

A muncit o viață întreagă pentru ca la bătrânețe să fie pus pe drumuri după ce o funcționară neatentă l-a declarat decedat din greșeală. Este situația de neînchipuit prin care trece nea Achim, un bătrân de 82 de ani, din Roșia de Amaradia. Gorjeanul a mers la Casa de Pensii, în urmă cu cinci luni, să solicite ajutor de înmormântare, după ce i-a murit soția. Nicio clipă nu i-a trecut prin gând ce avea să i se întâmple. A fost declarat decedat, iar pensia lui nu a mai venit de atunci! De patru luni, bătrânul se vede nevoit să vină la Târgu Jiu să ridice pensia personal. Reprezentanții Casei de Pensii se scuză, susținând că rectificarea acestei situații este anevoioasă.

Achim Lăzereanu are 82 de ani și este din Roșia de Amaradia. În urmă cu cinci luni, a rămas văduv. Cum o nenorocire nu vine niciodată singură, bătrânul s-a trezit și el declarat mort. Asta din neatenția unei angajate de la Casa de Pensii. „Mi-a murit baba. În loc să o treacă pe ea decedată, m-au trecut pe mine decedat. Eu de unde să iau banii? Nu mă duce nimeni la Târgu Jiu fără să le dau 100 de lei. Plătesc mereu mașina. Mi-au spus de la Casa de Pensii că sunt mort. Când m-au văzut, nu au știut ce să zică! Mi-au promis în fiecare lună că îmi trimit pensia și nu mi-au mai adus pensia. Sunt om bătrân. Am 82 de ani și merg lunar să iau pensia de la Târgu Jiu. Eu de unde să tot dau atâția bani la drum?” s-a întrebat pensionarul.

Rudele pensionarului se gândesc chiar să dea în judecată Casa de Pensii, dacă nu va fi rezolvată această problemă. „Nu este normal. Ne-am rugat mereu de ei. Este om în vârstă. E caniculă, sunt temperaturi ridicate. Să moară prin mașină pentru dreptul lui? Am mers luni la rând, dar nu se rezolvă nimic. Nu își dau interesul. Nu înțelegem nici noi de ce. Ne-am promis mereu că se rezolvă. Dacă nu se rezolvă, nu avem ce face. Îi dăm în judecată. E și el bătrân. Are nevoie de pastile. E dreptul lui. A muncit o viață întreagă pe acești bani”, ne-a spus nepoata lui nea Achim.

Ajutor de la primărie

Primarul Liviu Cotojman cunoaște bine situație, dar nu poate să-l ajute decât cu telefoane la Casa de Pensii, în fiecare lună. „Bătrânul nu poate să-și ridice pensia decât prin intermediul primăriei. Eu trebuie să sun la Casa de Pensii. Trebuie să trimit un angajat de la primărie cu el la Târgu Jiu. Mai mult, nici nu încasează toată pensia. I-au spus salariații de acolo că mai are câte un milion de lei (n.r. lei vechi) pe care nu i-a primit. De patru luni, încerc să rezolv problema, dar nu se face nimic”, a declarat Liviu Cotojman, primarul din Roșia de Amaradia.

Omul așteaptă poștașul în fiecare lună, însă bani pentru el nu ajung în comună. „Asta e a patra lună în care nu i-am mai dat pensia. Eu nu știu unde sunt banii. Noi nu avem nicio vină. Eu nu am mai primit banii pentru el și nu avem de unde să-i dăm”, ne-a spus poștărița din localitate.

„Ne cerem scuze!”

Bătrânul are o pensie de aproximativ 1.400 de lei după ce a muncit o viață întreagă în minerit. Reprezentanții Casei de Pensii și-au cerut scuze și au anunțat că și în această lună, bătrânul va fi nevoit să ridice pensia tot de la ghișeul de la Târgu Jiu. Dau asigurări că, din luna august, vor remedia problema. „A solicitat ajutor de deces ca membru de familie. Colega mea, care s-a ocupat de instrumentarea acestui ajutor, din greșeală, l-a scos din sistemul informatic, cu mențiunea decedat. Reluarea acestei persoane este un procedeu anevoios. Implică și Casa Națională și firma care administrează programul informatic. Noi am făcut demersuri și sperăm ca, din luna august, să se remedieze situația. Ne cerem scuze pentru inconvenientul creat acestei persoane. Îl rugăm să vină să ridice pensia și în această lună, tot de la casierie”, a declarat Daniela Negoiță, directorul adjunct al Casei Județene de Pensii Gorj.

Galerie foto


Vizualizări: 3,536

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: