Bobaru: Este peste puterea mea de a înţelege

Primarul liberal din Bumbești Jiu, Constantin Bobaru, împreună cu senatorul PSD Florin Cârciumaru, au avut discuţii pentru organizarea unor întâlniri cu factori de decizie, astfel încât investiţia privind amenajarea hidroenergetică a râului Jiu să continue. O instanţă a anulat definitiv autorizaţiile de construcţie, pentru că investiţia nu respectă standardele de mediu. Bobaru a explicat la Radio Infinit de ce este un susţinător al continuării unei investiţii de sute de milioane de euro.

 Reporter: Ce discuţii aţi avut la minister pe tema investiţiei hidroenergetice din Valea Jiului?

Constantin Bobaru: Problema cu investiţiile de amenajare hidroenergetică a râului Jiu este o chestiune majoră nu numai pentru orașul Bumbești Jiu, cred că și pentru Gorj. Este o investiţie de interes naţional, este o investiţie strategică. S-a purtat o discuţie cu o formaţie tehnică din partea consultantului, din partea proiectantului și a executantului și urmează ca în perioada următoare parlamentarii de Gorj, președintele Consiliului Judeţean și Prefectura din Gorj și Hunedoara, reprezentanţi ai ministerelor, să ne așezăm toţi la masă să vedem ce este de făcut.

 Rep.: Susţineţi că investiţia, blocată de instanţă, trebuie să continue?

C.B.: Trebuie găsite soluţii, pentru că aceste lucrări nu pot fi lăsate în paragină. Este un grad mare de risc ca investiţia să se deterioreze. În al doilea rând este un risc mai mare pentru mediu dacă nu este gestionată corespunzător. Ca să nu mai vorbim de importanţa strategică în componenţa energetică a judeţului și nu numai a judeţului.

 Rep.: Ecologiștii avertizează asupra riscurilor uriașe de mediu, flora și fauna ar putea dispărea.

C.B.: Sunt oameni care gândesc așa, fatalist. Eu nu cred, este peste puterea mea de a înţelege și de a accepta în același timp și cred că orice om normal la cap are aceeași părere, că cineva în ţara asta va dispune cineva să demoleze o investiţie de 200 de milioane de euro, investiţie care poate genera plusvaloarea începând de mâine, pentru că centrala de la Dumitra, din știinţa mea, este și echipată cu echipamentele specifice, pot să treacă la probe tehnologice. Instalaţia poate fi încărcată, deci apa din acumularea de la Livezeni poate intra pe tunel, pe galerie și se pot face probele tehnologice. Centrala de la Bumbești are un stadiu fizic de 98% pe partea de construcţii, sunt achiziţionate toate echipamentele electrice și urmează să fie făcute probe tehnologice.

 Rep.: Aţi discutat și alte probleme?

C.B.: Vrem să abordăm și problemele legate de amenajarea hidroenergetică a râului Jiu pe distanţa Livezeni - Târgu Jiu, pentru că mai este centrala de la Curtișoara cu un stadiu fizic de 75% care așteaptă punerea în funcţiune, este lucrarea de amenajare hidroenergetică de la Valea Sadului, acumulare proiectată ca fiind cea mai mare de pe râurile interioare din România. Aici s-au investit mulţi bani și sunt banii poporului român. Nu cred că cineva își permite într-un viitor apropiat sau îndepărtat să arunce la gunoi această investiţie.

Vizualizări: 1,627

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: