BREXIT ca la Gorj (ep. 1)

De ce ar vota majoritatea britanicilor pentru părăsirea UE, din moment ce e clar că astfel își bagă singuri bățul la roată? Înainte de votul propriu zis, toată lumea ar fi zis: ”Simplu, n-ar face-o”. Doar că apoi s-a votat și chiar au făcut-o. Acum, abia după votul care e pe cale să arunce Marea Britanie în mai multe crize (nu doar într-una de ordin economic), începem să înțelegem și motivațiile votanților simpli din spatele ”BREXIT”.
Înainte să încerc să explic DE CE au votat așa niște oameni totuși civilizați, cu o democrație bine consolidată de niște secole, se cuvine să precizez un lucru: nu există nici o îndoială că o mare parte dintre cei care au votat NU AU ȘTIUT CE VOTEAZĂ, de fapt. Sau au știut doar așa, formal, la o primă vedere. În sensul că „așa, da, părăsim UE, și?”. Și mai departe habar n-aveau. De altfel, ca să fim corecți, încă e neclar până și pentru specialiști ce se va întâmpla mai departe, pentru că Marea Britanie este acum pe ceea ce englezii ar numi ”uncharted terittory”. În traducere liberă, direct din limba exploratorilor, ”teritoriu nereprezentat pe hartă, virgin, necunoscut”. Iar pentru economia unei țări, aflarea acesteia într-o asemenea zonă (impredictibilitate îi zice, și orice investitor, economist sau politician va fugi de cuvântul ăsta) este un dezastru.
Acum să revenim la motivațiile oamenilor. Trebuie spus că până și aceia care au știut, cât de cât, ce votează, nu au votat ”OUT” pentru că voiau cu adevărat să iasă din UE. Au votat OUT pentru că:
1.Extrema dreaptă este tot mai prezentă în toată Europa şi în special în Marea Britanie. În Franța a fost la un pas să câştige alegerile, în Austria la fel. Prin țările scandinave, partidele fasciste sunt deja în parlament. Iar în Anglia a fost clar din zilele care au urmat voturile că o bună parte dintre votanţii cu ”OUT” au înțeles, de fapt, un vot anti-străini prin votul lor. De joi încoace, s-au înregistrat sute de cazuri OFICIALE (adică relatate de presă) de abuzuri de anumite tipuri, verbale sau chiar fizice, îndreptate împotriva străinilor. Motivația generală? ”Am votat OUT, deci plecaţi”. Sigur, e o prostie, de fapt EI CU TOȚII, Anglia, trebuie să plece, nu străinii. Dar fasciştii atât au înţeles.

2.Au mai votat OUT bătrânii nemulțumiți de viața lor în general și nostalgici după vremurile pre-UE. Dă-i unui om care-și urăște nu doar vecinii străini, ci și propria viață, posibilitatea de a vota anti-sistem, anti ORICE sistem, și o va face fără să pregete. Sigur că nu UE le-a făcut oamenilor ăstora ceva, sigur că nu s-au ciocnit nici de birocrația de la Bruxelles, nici de aroganța deseori enervantă a celor de prin Comisia Europeană. Pur și simplu au votat că NU LE PLACE cum e acum.

3.Tot OUT au votat proștii fuduli. O categorie care nu trebuie niciodată subestimată, în special când vorbim despre un popor care, vorba lor, a stăpânit, odată, jumătate din lume. (VA URMA)

Vizualizări: 411

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: