Bugetul se prăbuşeşte mai repede decât credea PSD

Nu sunt bani. Oricâte împrumuturi a făcut guvernul, oricât a tăiat de la marile investiţii pentru a băga în salarii de bugetari, adevărul nu mai poate fi ascuns. Da, a fost creştere economică pe fondul majorării forţate a salariilor, o creştere economică bazată pe consum. Dar, în mediul privat se închid firme, se reduce personalul, iar banii care se pierd din această zonă nu pot fi acoperiţi de împrumuturile pe care guvernul le face cu nemiluita.

Dragnea a ştiut că se va ajunge aici, dar a sperat probabil să crape după alegerile prezidenţiale. Sunt însă tot mai multe semne că PSD va răspunde în sfârşit pentru propriul populism. Până acum, genul ăsta de măsuri erau luate pe la jumătatea mandatului, astfel încât să deconteze ăia din guvernarea viitoare. Ghinion, de data asta Mişa, Teodorovici şi alte genii ale finanţelor de la PSD vor trebui să vină cu soluţii.

Sunt semne că primii care îi vor lăsa pe pesedişti în offside vor fi cei de la ALDE. Tăriceanu crede în şansa lui de a ajunge preşedinte, astfel că îşi pregăteşte terenul. O rupere a guvernului anul viitor nu ar fi exclusă deloc, pentru a-i permite liderului ALDE să crească în sondaje.

Pentru că nu sunt bani de pensii, guvernul vrea să găsească o modalitate prin care să îi convingă pe români să îşi mute banii de la Pilonul II la Pilonul I. Nu doar să îi convingă, ci şi să îi stimuleze. Numai că este atât de clar faptul că statul nu va avea bani pentru pensiile celor care au acum sub 45 de ani, încât cred că vor fi puţini cei care vor renunţa la minima garanţie pe care o reprezintă Pilonul II.

Politica bugetară a guvernului PSD-ALDE a făcut ca toţi românii să piardă. Unora le-au crescut salariile puţin, dar creşterea le-a fost anulată de inflaţie. Altora le-au crescut salariile cu 25%, cum a promis guvernul, dar şi în cazul lor o mare parte din creştere este anulată de inflaţie. Şi nu vor putea cere alte majorări până în 2022, iar până atunci cine ştie unde ajunge inflaţia. Sunt şi mulţi români ale căror salarii nu au crescut deloc, iar în cazul lor vorbim doar despre pierderea puterii de cumpărare. Nici măcar statul nu a avut de câştigat, pentru că se alege pe zi ce trece cu tot mai mulţi bugetari, asistaţi social, şomeri şi alte categorii de oameni care îi consumă bugetul. Din păcate, cu toţii vom plăti mulţi ani de aici încolo pentru una din cele mai catastrofale guvernări de după revoluţie.

Vizualizări: 1,322

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: