Bustuchin, singura localitate care primeşte bani la rectificare

La următoarea rectificare de buget a Consiliului Judeţean Gorj, singura localitate care va primi bani va fi comuna Bustuchin. Spre localitatea condusă de Ion Ciocea se vor duce 11 miliarde de lei vechi, bani ce vor fi folosiţi la cofinanţarea proiectelor europene. În timp ce preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu,  explică de ce este necesar ca banii să ajungă la Ciocea, alţi primari se simt nedreptăţiţi şi spun că şi ei ar avea nevoie de bani.

Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, spune că dacă nu se dau aceşti bani comunei Bustuchin, localitatea riscă să piardă un proiect european de anvergură. Călinoiu susţine că localitatea condusă de Ion Ciocea este singura care se află în această situaţie. ,,Această sumă este necesară cofinanţării de proiecte. Bustuchin, să fie foarte clar, nu există nici un fel de alt criteriu, are în execuţie pe Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, un proiect în asociaţie cu Berleşti, de modernizare a infrastructurii, de alimentare cu apă, canalizare şi alte obiective. Proiectul a depăşit ca termen contractul şi este blocat, dacă nu i se dau 13 miliarde, bani necesari de plăţi anticipate ca să poată să obţină bani nerambursabili. Proiectul este blocat, se intră în penalităţi şi există riscul să fie retraşi toţi cei 300 de miliarde de lei vechi, cât au obţinut cele două localităţi pentru investiţia menţionată. Banii aceştia se dau şi, pe măsura reîntregirii sumelor la bugetul comunei Bustuchin, se retrag şi se acordă localităţilor care au nevoie de fonduri, urmare a unor datorii de lucrări pe proiecte. De fapt o parte din localităţile care au avut arierate scapă de ele tot potrivit ordonanţei guvernului de rectificare, prin 168 de miliarde care sting datoriile. Banii aceştia se dau numai ca să evităm riscul pe care îl avem de a pierde cel puţin 300 de miliarde şi de a nu mai lua bani în judeţ. Este singura primărie în această situaţie”, a subliniat Călinoiu.

Când vine tranşa, banii sunt restituiţi

Ion Ciocea, primarul localităţii Bustuchin, spune că această sumă de bani va fi înapoiată atunci când vor veni banii europeni. „Eu ştiu că am două proiecte europene, ştiu că îmi trebuie peste 13 miliarde. Banii sunt necesari pentru asigurarea cofinanţării proiectelor, iar în momentul în care vine tranşa înapoi eu îi restitui. Trebuie să faci tranşa, dai banii înainte şi după aia îţi returnează”, a precizat Ion Ciocea.     

Astfel, îi închid gura

Liviu Cotojman, primarul comunei Roşia de Amaradia, spune că a primit din partea Consiliului Judeţean o adresă prin care i se aduce la cunoştinţă că localitatea pe care o conduce nu are nici un ban alocat. „Din ce ştiu eu la nivel de judeţ s-au alocat 11 miliarde de lei vechi şi înţeleg că întreaga sumă are o destinaţie clară, Bustuchin. Este adevărat că are proiecte europene care necesită cofinanţare, dar cred că orice primar, chiar şi cei de la USL, vor avea un sentiment de frustrare, cum de toţi banii merg la Bustuchin”, a precizat Cotojman.

Primarul democrat liberal are şi o interpretare politică a faptului că întreaga sumă de bani se duce către Ciocea, unul dintre primarii care îşi doreau o candidatură pentru Parlamentul României. ,,Politic este simplu de interpretat, domnul Ciocea voia să candideze ca deputat, nu vrea partidul să îl desemneze şi ca să îi închidă gura a alocat suma asta, ca să nu mai facă vâlvă politică”, a declarat Liviu Cotojman.

Vizualizări: 149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: