Cabanierii au cerut ambulanță permanentă la Rânca. Răspunsul!

Concesionarii de terenuri din zona Rânca au cerut autorităților, prin vocea liderului lor, Constantin Pănescu, asigurarea permanențelor medicale cu un echipaj de la Ambulanță în perioada sezonului turistic de vară, răspunsul primit fiind unul previzibil.

Răspunsul pe care l-a oferit Serviciul Județean de Ambulanță Gorj nu a fost unul care să fie pe placul solicitanților. Directorul Marinică Niculescu a dat asigurări că și el susține un astfel de demers, dar spune că lipsa personalului și a unui număr suficient de ambulanțe face imposibilă asigurarea prezenței permanente a unui echipaj de prim-ajutor la Rânca. El le recomandă cabanierilor din Rânca să inițieze demersuri pentru înființarea unui Centru de Permanență în stațiune, lucru însă imposibil de materializat. Pentru așa ceva ar trebui să existe cabinete medicale și medici dispuși să facă de permanență aici. „Nu vom putea realiza niciodată un centru de permanență atâta timp cât nu avem medici și cabinete medicale, deci aceasta chiar nu e o soluția realizabilă. Noi aveam nevoie în stațiune de un echipaj medical doar pe perioada verii. E vorba de mai puțin de două luni, cât durează perioada de vacanță, nu era vorba despre un efort făcut pe tot timpul anului. Să sperăm că nu vor fi însă cazuri grave pentru că nu am vrea să spunem că noi ne-am făcut datoria și am avertizat din timp”, declară Pănescu.

Și-au pierdut viața așteptând ambulanța

Asociația concesionarilor a scris către Serviciul Județean de Ambulanță și către Ministerul Sănătății, invocând faptul că în perioada vacanței sunt mii de turiști care trec sau se cazează zilnic în stațiune. Lor li se adaugă sutele de copii veniți în vacanță, în argumentarea nevoii prezenței permanente a unui echipaj medical Asociația condusă de Pănescu amintind și câteva incidente unde lipsa medicilor și a dotărilor de pe salvările venite la solicitări nu au avut finalul cel mai fericit.

Astfel, este dat ca exemplu cazul unei studente căreia i s-a făcut rău în momentul în care a aflat despre moartea unei verișoare de-a sa ce urma să fie înmormântată. Colegii fetei au chemat în sprijin o ambulanță de la Novaci, dar, salvarea care a urcat în stațiune nu avea cele necesare în dotare. „S-a solicitat o ambulanță pentru   o   studentă   care     i-a   venit   rău   (n.r- cădere   de   calciu   datorită   unui   șoc emoțional puternic, verișoara ei primară de 11 ani fiind înmormântată în aceea duminică), dar ambulanța care s-a deplasat la intervenție era dotată doar cu aparat de tensiune punând astfel în pericol viața studentei, nefăcând altceva decât s-o transporte la spitalul din Novaci în stare de inconștiență, iar de acolo a fost transferată de urgență la Craiova”, se arată în scrisoarea trimisă către Ambulanța Gorj de către Asociația concesionarilor de terenuri din Rânca.

Iar acesta nu este singurul exemplu. În noaptea de Paști, anul acesta, un turist a murit într-o cabană pentru că nu a primit la timp ajutorul medical, ambulanța care a urcat pe munte venind prea târziu. Un alt exemplu negativ îl reprezintă moartea unui băiețel care în primăvară a căzut într-o fosă septică, fiind descoperit prea târziu de către rude, ajutorul medical oferit atunci de echipajul de la Ambulanță fiind și el acordat și mai târziu, totul fiind în zadar. Pentru a rezolva problema prezenței unui echipaj medical permanent în zonă, Asociația condusă de Pănescu și-a manifestat disponibilitatea de a oferi gratuit mesele necesare personalului medical, cazarea echipajului putându-se face tot gratis în sediul Salvamont Gorj sau în cabana în care sunt găzduiți jandarmii, Asociația manifestându-și disponibilitatea a a asigura gratuit și cazarea, în cazul în care celelalte variante pică.

Vizualizări: 976

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: