Cabinetele stomatologice renunţă la contractele simbolice cu CJAS

Gorjenii care au probleme cu dantura trebuie să scoată bani frumoşi din buzunar dacă vor să se trateze sau să scape de dureri. Singurii care beneficiază de gratuitate sunt copiii, însă în limitele plafonului redus dat stomatologiilor de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Gorj.

La nivelul judeţului Gorj funcţionează aproximativ 70 de cabinete stomatologice, însă de la un an la altul tot mai puţine încheie contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Gorj.  În funcţie de cabinet, casa stabileşte lunar un plafon pe fiecare stomatologie, între 900 şi 1200 de lei, bani care poate nu ajung nici măcar pentru un pacient. „În judeţul Gorj sunt peste 70 de stomatologii, dar nu sunt toate în relaţii contractuale cu CJAS. De exemplu, la sfârşitul anului 2010, aveam 60 de cabinete cu care eram în contract, însă acum avem numai 52 pentru că restul au renunţat. Noi nu le dăm foarte mulţi bani. Plafoanele sunt între 900 şi 1200 de lei pe lună. Nu ştim cum se descurcă cu aceşti bani că sunt destul de puţini, dar asta este legislaţia. Depinde de pacient, pentru că aceşti bani pot să nu ajungă nici măcar pentru un tratament. Ne aşteptăm ca de la 1 iunie mulţi stomatologi să nu mai intre în relaţii contractuale cu CJAS”, spune Daniel Şurlea, director adjunct CJAS Gorj.

Tratament gratuit, doar pentru copii

Gorjenii care au probleme dentare şi sunt nevoiţi să treacă pragul cabinetelor trebuie să scoată bani din buzunar. De cele mai multe ori problemele pe care le au îi pot costa şi câteva sute de euro.  Singurii care mai beneficiază de gratuitate sunt copiii, însă în limitele plafonului dat de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. „Pe noi contractul cu CJAS Gorj nu ne ajută mai deloc. Banii pe care-i primim de la casă nu acoperă de multe ori nici manopera, de materiale sanitare şi tratament nu mai vorbesc. De obicei aceşti bani îi folosim pentru intervenţii simple la copii. Dacă micuţii au probleme poate ne ajung decât pentru doi, trei maxim, iar restul trebuie să plătească. Cabinetele noastre sunt private, pacienţii au de unde să-şi aleagă şi nu beneficiază de gratuităţi. Preţurile diferă, de la câteva zeci de lei pentru cele mai simple intervenţii, până la câteva sute de lei pentru anumite tratament sau chiar sute de euro pentru lucrări mai complicate. Nu avem ce face, asta este situaţia. Nu ne putem permite să lucrăm gratuit, că ar însemna să plătim materialele din banii noştri, că v-am spus cât de puţin ne dă casa. Vi se pare că 900 de lei este un plafon suficient?”, spune Tiberius Ţârcă, medic stomatolog.

Urgenţele, tratate doar până la ora 15.00

Consultaţii stomatologice gratuite se pot acorda numai pentru cazurile urgente la cabinetul de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean din Târgu-Jiu. Aici programul este de luni până vineri în intervalul 8.00-15.00, pentru că nu sunt stomatologi dispuşi să lucreze aici ca să se poate crea o linie de gardă. „Noi avem un cabinet stomatologic în cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe, dar aici sunt rezolvate numai urgenţele dentare. Nu se fac lucrări, nu se fac extracţii, nu se tratează probleme dentare , nu se pun plombe. Aici vin doar urgenţele care sunt gratuite. Toată lumea ştie faptul că stomatologii s-au privatizat şi absolut totul costă.  Programul este între 8.00 şi 15.00, în fiecare zi de luni până vineri. Noi am vrea să avem o linie de gardă, să avem cabinetul deschis în continuu, însă nu avem decât un medic. Am vorbit cu cei de la Colegiul Medicilor Stomatologi, poate găsesc pe cineva dispus să lucreze aici”, spune Constantin Pălivan, director medical Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu-Jiu  

În prezent nici un cabinet stomatologic din Gorj nu lucrează 24 de ore din 24.

Vizualizări: 170

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: