Căldărușe recunoaște că n-a mai fost demult în cizme prin cariere

Liderii de sindicat din minerit au de răspuns la o întrebare dificilă atunci când merg la emisiunile de la Tele 3. Când au fost ultima dată în cariera minieră, lângă banda de cărbune? Dacă Nelu Roșca de la Roșiuța s-a supărat când a fost întrebat, președintele SMEO, Gabriel Căldărușe, a recunoscut că stă mai mult la sediul CE Oltenia. Cei mai mulți dintre liderii se sindicat se limitează să ia contact cu oamenii în sălile de apel.

Reporter: S-a stabilit cum va fi împărțită economia la fondul de salarii?

Gabriel Căldărușe: Vă spun încă o dată ce am solicitat noi. Acea majorare să nu fie făcută în procent, să fie în sumă fixă. Pe lângă asta, să fie și un fond de promovare celor care au salarii mai mici pe aceeași meserie.

Rep.: Cine stabilește cum se împart banii?

G.C.: Există administrație și există sindicate. Împărțirea va fi stabilită la fiecare subunitate. Așa suntem noi, dintotdeauna. Important este să ajungă banii la oameni. E clar că lucrurile nu vor fi 100% obiective. Chiar și într-o firmă privată, patronul empatizează mai bine cu un salariat. Dacă 95% lucrurile sunt corecte, tot e un câștig.

Rep.: Veți reveni la calitatea de angajat al CE Oltenia?

G.C.: Nu, cel puțin până nu se termină negocierea contractului colectiv de muncă.

Rep.: Sunteți tentat să faceți acest pas?

G.C.: Nu e vorba de tentat. Trebuie să recunosc că există o cheltuială, o presiune. Și acum stau în medie opt-nouă ore în sediul companiei.

Rep.: Când ați fost ultima dată în carieră, în noroi, în cizme?

G.C.: În cizme nu am fost. Vreți să vă spun un neadevăr, să vă mint?

Rep.: Dar în pantofi ați fost?

G.C.: Da, dar asta nu înseamnă nimic. Important este dacă simți cu adevărat, percepi problemele oamenilor.

Rep.: Nu acolo, la bandă, se văd condițiile de lucru ale oamenilor?

G.C.: Adevărul este că sunt extraordinar de puțini oameni care fac față, condițiile sunt foarte grele. E greu și vara, e greu și iarna, este extrem de greu pentru schimbul de noapte.

Vizualizări: 1,626

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: