Călinoiu cumpără voturi cu sporuri de până la 50%

Cei aproximativ 1000 de angajaţi ai DGASPC Gorj vor primi sporuri de până la 50% începând cu data de 1 iunie. Cu câteva săptămâni înainte de alegeri, Consiliul Judeţean a găsit fonduri pentru mărirea salariilor, deşi oamenii se plângeau de ani de zile că nu au bani sa-şi plătească ratele şi pentru a-şi asigura un trai decent. Ba mai mult, zeci de salariaţi au renunţat la serviciu şi au plecat să muncească în străinătate, şefii judeţului nefăcând nimic la vremea respectivă pentru a stopa acest fenomen. Ieri, au apărut banii.

Angajaţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj vor primi salarii mărite începând de luna viitoare. La doar câteva zile de la începerea campaniei electorale, preşedintele Ion Călinoiu convocă o şedinţă extraordinară a Consiliului Judeţean şi aprobă un proiect de hotărâre care prevede acordarea unor sporuri de până la 50% pentru cei aproximativ 1000 de salariaţii ai DGASPC. “Sporurile vor fi acordate în baza buletinelor de determinare prin expertizare a locurilor de muncă emise de către Direcţia de Sănătate Publică Gorj”, a declarat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj. Aceşti bani sunt binemeritaţi de către angajaţii instituţiei care au salarii de mizerie, însă ironia sorţii face ca sporurile să le fie acordate chiar înainte de alegeri în condiţiile în care oamenii cereau mărirea salariilor de anii de zile şi de fiecare dată li se răspundea că nu sunt fonduri. Nu trebuie ignorat faptul că zeci de angajaţii ai DGASPC Gorj au părăsit sistemul asistenţei sociale şi au plecat să muncească în străinătate şi totuşi până în campanie nimeni nu a luat nici o măsură pentru a stopa acest fenomen. Ba mai mult, funcţionarii s-au luptat cu toate forţele pentru a fi aprobată legea amnistiei fiscale prin care toţi cei ce au primit sporuri ilegale în perioada 2008-2010 să nu mai fie obligaţi să restituie banii. Unii angajaţii ai DGASPC Gorj şi-au câştigat sporurile în instanţă, iar alţii încă se mai judecă. 

Sporuri pentru toată lumea

Potrivit hotărârii aprobată ieri de către Consiliului Judeţean Gorj, se vor acorda sporuri la salariul de bază al personalului din cadrul DGASPC Gorj, cuprinse între 15-50 %. Începând cu data de 1 iunie, vor primi salarii mărite cu sporuri de 50% toţi angajaţii de la: Complexul de Îngrijire şi Asistenţă Suseni; Complexul de Îngrijire şi Asistenţă Dobriţa; Complexul de Servicii Comunitare cu Secţii Protejate, Recuperare - Reabilitare a Persoanelor cu Handicap şi Formare Profesională Târgu Cărbuneşti; Complexul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Adulţi-Bâlteni şi Complexul de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Handicap Târgu Jiu. De asemenea, vor fi acordate sporuri în mod diferenţiat pentru personalul din cadrul Complexului de Servicii Comunitare pentru Copilul în Dificultate Târgu Jiu şi anume 15% din salariul de bază pentru condiţii deosebite, respectiv 50% pentru condiţii deosebit de periculoase. Aceeaşi situaţie se întâlneşte şi în cazul personalului de la Complexul de Servicii Comunitare pentru Copilul în Dificultate Novaci şi de la Complexul  de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Nevoi Speciale Târgu Jiu. Un spor de 15% va fi acordat personalului Complexului de Servicii Comunitare pentru Copilul în Dificultate Târgu Cărbuneşti şi personalului Complexului de Servicii Alternative la Protecţia Rezidenţială Târgu Jiu.

MILIARDE

Lui Călinoiu i-au ţinut isonul sindicatele. “Cheltuielile cu sporurile se ridică la circa 2,4 miliarde de lei vechi/lună. Banii sunt prevăzuţi şi nu afectează bugetul instituţiei. În prezent, media salariului unui funcţionar public este de 600 lei, iar cel al personalului contractual de 900 lei”, a declarat Sorin Torop, preşedintele Sindicatului Funcţionarilor Publici din cadrul DGASPC SANITAS Gorj.

AVANTAJ

Sorin Torop spune că toţi cei care şi-au câştigat sporurile în instanţă vor beneficia în continuare de ele. “Dacă sumele respective sunt mai mici, atunci salariile vor fi reîntregite conform Hotărârii Consiliului Judeţean. În cazul în care cuantumul prevăzut în decizia instanţei este mai mare, suma va fi menţinută fără a fi diminuată”, a mai precizat Sorin Torop.  

Vizualizări: 141

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: