Cântarea României, faza pe minerit

Complexul Energetic Oltenia este fără îndoială cea mai mediatizată companie de stat din România. Nu doar pentru că presa din Gorj scrie zilnic măcar zece subiecte legate de companie, ceea ce nu este puțin lucru. Minerii și energeticienii sunt însă foarte activi pe paginile de socializare, au grupuri pe Facebook cu peste zece mii de prieteni, liderii lor de sindicat sunt prezențe aproape zilnice pe televiziuni.

Manu Tomescu este unul dintre cei mai onești lideri sindicali din Complexul Energetic Oltenia. Nu am auzit pe nimeni să zică de el că își negociază interese personale, folosindu-și funcția. Și-a permis de multe ori să-i deranjeze pe politicieni la sediile de partid sau la cabinetele parlamentare, smulgându-le promisiuni legate de mixul energetic, de plata banilor din PNI, de modificarea legislației care reglementează piața de energie și așa mai departe. Nu a fost singurul lider sindical implicat în acest demersuri, dar a luat cumva hora înainte, mai ales atunci când l-a întâmpinat pe premierul Victor Ponta cu tricoul inscripționat „SOS, salvați Complexul Energetic Oltenia”.

Sunt puțini lideri sindicali dintre cei vizibili despre care nu am auzit că au alte interese decât cele sindicale: Manu Tomescu, Dan Pîrvulescu, Nicu Bunoaica și încă vreo doi. Ar mai fi Doru Crăete, dar nu l-am prins în listă pentru că este consilier PNL. În acest context, atacul unui lider politic de opoziție la adresa lui Manu Tomescu a fost destul de curios. Dan Vîlceanu, deputat și președinte PNL Gorj, i-a reproșat, fără să-i dea numele, că numără zilele de când politicienii au promis mixul energetic și nu l-au făcut, în loc să-i reprezinte pe mineri și energeticieni. După care l-a băgat în oala liderilor de sindicat care îl laudă pe managerul Sorin Boza, declarându-se șocat de această Cântare a României.

Dan Vîlceanu a învățat un lucru foarte urât de la Victor Ponta, și anume să nege acuzații care nu i se aduc. A sugerat că l-a acuzat cineva că minte atunci când spune că minerii au condiții proaste de lucru. Nu l-a acuzat nimeni. Vîlceanu ne aduce aminte că el a fost critic și pe vremea lui Ciurel, adevărat, dar uită să spună că era plin de laude la adresa lui Ciobotărică. Ba chiar și Boza părea să-i fie simpatic în primele săptămâni de mandat, când îl băga în seamă.

Dan Vîlceanu este deputat de opoziție și este critic cu puterea, este critic și cu conducerea Complexului Energetic Oltenia. Foarte bine, nu vrem să-i tăiem elanul, mai ales că este singurul parlamentar al opoziției din Gorj. Ponta și Văcaru au fost aleși pe lista PSD, pozează degeaba acum în opozanți. Nu putem însă să nu ținem cont de faptul că familia lui Dan Vîlceanu are afaceri în minerit, că are teren de negociat în fața excavatoarelor, că oameni din partidul lui au tot felul de interese în CEO. De-a lungul timpului, au fost ieșiri publice ale lui Dan Vîlceanu influențate de aceste interese.

Nu văd un interes al lui Vîlceanu atunci când atacă liderii sindicali, doar dacă nu și-o fi propus un atac la Boza, dar a luat-o pe ocolite. Cred mai degrabă că Dan Vîlceanu nu a suportat să fie băgat în aceeași oală cu toți politicienii care au mințit legat de mixul energetic, pentru că are impresia că el este altfel. „Îmi permit sa le fac o recomandare sindicaliștilor: nu depinde de sindicate și nici nu au atribuții în realizarea mixului energetic sau a Strategiei Energetice Naționale”, scrie Vîlceanu pe Facebook. Așa, și care e deranjul că îi preocupă subiectele astea?

Revenind la ceea ce Vîlceanu a numit Cântarea României, două lucruri sunt clare: lui Boza îi place să fie lăudat, iar liderii de sindicat se feresc să-l critice. În carierele miniere sunt probleme, că oamenii nu sunt nebuni să se plângă degeaba. Dar să lovești în puținii oameni care nu participă la Cântarea României, doar pentru că nu tu ca politician ești prea sensibil la critici, este o prostie.

Vizualizări: 782

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: