Cârciumaru: Funcţionarii trimişi în judecată nu-şi mai pierd serviciul

Senatorul PSD Florin Cârciumaru a anunţat că a dat aviz pozitiv pe o propunere de modificare a Statutului funcţionarilor publici, astfel încât aceştia să nu mai fie suspendaţi din funcţie dacă sunt trimişi în judecată. Cârciumaru este preşedintele Comisiei pentru administraţie publică şi organizarea teritoriului şi este de părere că funcţionarii trimişi în judecată trebuie să-şi continue activitatea până la stabilirea vinovăţiei.

În prezent, legea arată că „raportul de serviciu se suspendă de drept atunci când funcţionarul public se află în cazul în care s-a dispus trimiterea în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni”. Faptele la care face referire legea sunt: săvârşirea unei infracţiuni contra umanităţii, contra statului sau contra autorităţii, de serviciu sau în legătură cu serviciul, care împiedică înfăptuirea justiţiei, de fals ori a unor fapte de corupţie sau a unei infracţiuni săvârşite cu intenţie, care ar face-o incompatibilă cu exercitarea funcţiei publice, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea.

Senatorul Florin Cârciumaru spune că până acum funcţionarii publici erau discriminaţi în raport cu personalul contractual, pentru care Codul Muncii reglementează suspendarea raporturilor de muncă numai în cazul arestării preventive. „Aceste modificări sunt extrem de importante atât pentru funcţionari, cât şi pentru funcţionarea instituţiilor publice. Toţi cetăţenii care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unei instituţii publice, indiferent dacă au calitatea de funcţionar public, înalt funcţionar public, personal contractual sau ales local trebuie să beneficieze de tratament egal în faţa legii”, a susţinut Florin Cârciumaru, preşedintele Comisiei pentru administraţie publică şi organizarea teritoriului din cadrul Senatului.

Senatorii iniţiatori ai acestui proiect de lege consideră că prin această modificare este respectată prezumţia de nevinovăţie a funcţionarilor trimişi în judecată.

Vizualizări: 1,590

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: