Cârciumaru şi doi deputaţi, audiaţi în dosarul „Greblă”. Rolul lui Ciurel!

Politicieni de top din judeţul Gorj şi foşti directori din minerit şi energie vor fi citaţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru a da declaraţii în procesul în care sunt judecaţi fostul senator Toni Greblă şi finul lui Ion Bîrcină, zis Dan Goeru, om de afaceri. Preşedintele PSD Gorj, Florin Cârciumaru, deputaţii Scarlat Iriza şi Vasile Popeangă, dar şi foştii directori din minerit Daniel Burlan şi Octavian Graure vor fi chemaţi la declaraţii.

Politicieni de top ai județului ar urma să fie audiați de acum încolo în dosarul în care fostul judecător constituțional Toni Greblă a fost trimis în judecată de către procurorii anticorupție. În dosarul respectiv sunt inculpate mai multe persoane, printre care și afaceristul Ion Bârcină, zis Dan Goeru, finul fostului parlamentar de Gorj, instanța aprobând la termenul de la sfârșitul săptămânii trecute ca în cadrul procesului să fie audiați mai mulți martori care, coincidență, sunt politicieni de top din județ. Lista este deschisă de liderul PSD Gorj, primarul Florin Cârciumaru și e continuată de parlamentari ca Scarlat Iriza și Vasile Popeangă, instanța fiind de acord și cu ascultarea unor pasaje din interceptările telefonice existente la dosar și clarificarea aspectelor generate de aceste probe.
„Admite, în parte, cererea formulată de inculpatul Greblă Toni privind audierea martorilor Irza Scarlat, Popeangă Vasile, Marinescu Raluca şi Cîrciumaru Florin. Admite solicitarea inculpatului Greblă Toni şi încuviinţează ascultarea în instanţă a celor două minute şi zece secunde din convorbirea telefonică purtată între acesta şi inculpatul Bîrcină Ion din data de 8.08.2014, redată în procesul-verbal din 3 iunie 2015. Prorogă pronunţarea asupra solicitării inculpatului Greblă Toni, de ascultare în instanţă a convorbirii telefonice din data de 22 ianuarie 2015, ora 12,05, pretins a fi fost purtată între acesta şi numitul Băluţescu Adrian, până la indicarea de către inculpat a tezei probatorii, a indicativului corect al suporturilor tehnice ce conţin înregistrările şi a intervalului orar. Prorogă pronunţarea asupra solicitării inculpatului Greblă Toni, de a fi depus la dosar transcriptul convorbirilor telefonice efectuate în perioada 23.02.2015 şi 10.03.2015, după audierea martorilor Georgescu Adrian, Băluţescu Adrian şi Frunză Dănuţ. Încuviinţează proba cu înscrisuri în circumstanţiere formulată de inculpatul Greblă Toni”, a decis Înalta Curte de Casație și Justiție.

Cine a cerut martorii Burlan şi Graure
Judecătorii au admis lista cu martori și pentru ceilalți inculpați din dosar, unul dintre ei, omul de afaceri Mihai Prundianu, solicitând, de exemplu, audierea unor foști șefi din minerit și energie, ca Daniel Burlan și Octavian Graure. Primul este fost șef al fostei Societăți Naționale a Lignitului Oltenia, iar celălalt a condus fostul Complex Energetic Oltenia. „Încuviinţează cererea formulată de inculpatul Bîrcină Ion privind audierea martorilor din rechizitoriu, indicaţi de apărătorul ales. Admite, în parte, cererea formulată de inculpatul Bîrcină Ion privind audierea martorilor Buzatu Elena, Silviu Tiberiu Capră, Glăman Viorel, Bogdan Mezei, Dabu Cosmin Niculae, Baros Ilie şi Pătru Pantelică. Încuviinţează proba cu înscrisuri pe situaţia de fapt, formulată de inculpatul Bîrcină Ion, constând în înscrisurile indicate în cererea de probatorii. IV. Încuviinţează cererea formulată de inculpatul Grecu Gheorghe privind audierea martorilor din rechizitoriu, indicaţi de apărătorul ales, precum şi audierea martorului Saragea Gheorghe. V. Încuviinţează cererea formulată de inculpatul Prundianu Mihai privind audierea martorilor Burlan Daniel şi Graure Laurenţiu Octavian”, a stabilit instanța supremă.

Ciurel susţine că a fost ameninţat
Toni Greblă a fost trimis în judecată de procurorii DNA și acuzat că a folosit în campaniile electorale șpăgi primite de la finul său Dan Bârcină. El are de dat socoteală și pentru modul în care și-a ridicat ferma de la Buduhala pe care nu a declarat-o în acte și pe care nu a recunoscut-o oficial vreodată că ar fi a lui, deși procurorii susțin altceva. În această anchetă fostul politician a fost reținut 24 de ore, procurorii nereușind să obțină mandat de arestare preventivă pe numele său sau vreo altă măsură coercitivă. După izbucnirea scandalului, Greblă a demisionat din funcția de judecător la Curtea Constituțională și s-a retras din viața publică, lucru pe care nu l-au făcut alți colegi de-ai săi din politică.
Procurorii DNA arătau, în referatul prin care cereau arestarea şi trimiterea în judecată a lui Toni Greblă, că acesta l-ar fi ameninţat pe Laurenţiu Ciurel, director general al Complexului Energetic Oltenia (CEO), întrucât nu era de acord cu o compensare propusă de o firmă a lui Ion Bîrcină, care avea datorii la CEO, Greblă spunându-i că nu îl va uita şi că va avea grijă să fie "terminat". Ameninţarea ar fi avut loc după o şedinţă publică la care au participat parlamentarii de Gorj şi autorităţile locale, cel mai probabil acesta fiind motivul audierii lui Cârciumaru, Popeangă şi Iriza.

Vizualizări: 6,113

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: