Cariera Roșia se extinde pe încă 140 de hectare

Cariera Roșia din cadrul Complexului Energetic Oltenia, amplasată lângă Rovinari, va fi extinsă pe încă 140 de hectare. Zeci de proprietari din Fărcășești vor primi 2,35 lei/mp teren agricol, între 3,6 și 4 lei pentru metrul pătrat de pădure și 5,9 lei/mp teren intravilan. Sumele apar într-un proiect lansat în dezbatere publică de Ministerul Energiei și sunt mult mai mici decât cele dorite de localnici.

Ministerul Energiei a inițiat un proiect de hotărâre de guvern care prevede alocarea a 11,4 milioane de lei pentru exproprierea terenurilor necesare pentru extinderea lucrărilor de exploatare a lignitului în perimetrul minier Roșia de Jiu din județul Gorj.

Familia deputatului Vîlceanu, expropriată

Nota de fundamentare arată că achiziția terenurilor din perimetrul minier se desfășoară cu mari dificultăți, întrucât proprietarii au pretenții financiare exagerate sau refuză înstrăinarea proprietății. De asemenea, probleme deosebite sunt generate de lipsa actelor de proprietate și de litigiile dintre moștenitori privind succesiunea asupra bunurilor deținute în comun. „În aceste condiții, se înregistrează frecvente staționări ale utilajelor, manevre repetate pentru schimbarea fronturilor de lucru și modificări ale circuitelor de transport, care influențează negativ nivelul producției de cărbune și determină creșterea costurilor de producție”, arată documentul citat.

Printre cei mai cunoscuți expropriați din zonă sunt membrii familiei deputatului de Gorj, Dan Vîlceanu. Aceștia au importante suprafețe de pădure pentru care vor primi circa 370.000 de lei. Potrivit unui reacții a Complexului Energetic Oltenia de anul trecut, familia Vîlceanu condiționa vânzare pădurii de preluarea de către carieră și a două gospodării, suma totală cerută fiind de 1,8 milioane de lei.

Cea mai mare carieră minieră

Cariera Roșia de Jiu are un perimetru autorizat de 1.738,8 ha, din care a ocupat până acum 1456,7 hectare, pe raza a trei localități: Fărcășești, Bîlteni și Rovinari. Cărbunele este exploatat din 1973. Este cea mai mare carieră din CEO, care avea inițial o capacitate de opt milioane de tone pe an, reevaluată în 1999 la 4,5 milioane de tone pe an, ca urmare a scăderii capacității tehnologice.

Cariera Roșia a fost în 2010 platou de filmare pentru „Ghost Rider 2 - Spirit of Vengeance”, cu Nicolas Cage.

Vizualizări: 2,819

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: