Cărți ale lui Dostoevski de citit în timpul liber

„Mai presus de orice, evită falsitatea, orice formă de falsitate, în special falsitatea față de tine. Fii atent la  modul cum te decepționezi singur și veghează asupra lui în fiecare oră, în fiecare minut.” putem citi în capodopera literară a lui Dostoevski, Frații Karamazov. Nuvele și scurtele sale povestiri, apărute în secolul 19, în Rusia, s-au răspândit de-a lungul globului. Teme filozofice cum ar fi moralitatea, răzbunarea, iertarea și puterea iubirii au făcut din cărțile sale o atracție pentru oricine, de vreme ce nu moralizează, dar prezintă un spectru mai amplu a unor posibile atitudini și alegeri în fața momentelor cruciale ale vieții.

O scurtă nuvelă ce examinează în mod minuțios, dificila temă a problemelor psihice, de care însuși autorul suferea, cu o acțiune desfășurată nu în Rusia, ci în Baden-Baden, Germania. O creație literară care despică sofisticata viață a claselor sociale elevate, aventurilor amoroase și începutul unei dăunătoare afecțiuni psihice. “Jucătorul”, cartea apărută în 1867, a reușit să atragă atenția a nenumărați oameni, printre care și compozitorul rus, Sergei Prokofiev, care a și creat o operă muzicală cu același nume.

“Idiotul” – această nuvelă din 1869, descrie nuanțele vieții sociale ale unui nobil rus, Myshkin, care tocmai s-a întors în Saint Petersburg, după ce a trăit într-un sanatoriu din Elveția. Așa cum sugerează și titlul, protagonistul poveștii este un domn naiv și mult prea încrezător, ceea ce îl va duce în nenumărate probleme, ținând cont de faptul că obișnuia să interacționeze cu oameni egocentriști. În final, bunul Myshkin își pierde averea și se întoarce de unde a plecat.

Source: pixabay.com

O altă scriere pentru care Dostoevski este faimos, chiar dacă a avut nevoie de foarte puțin timp pentru a o redacta, a fost inițial publicată pe capitole în publicația lunară “The Russian Messenger”, în perioada în care Dostoevski se chinuia să își plătească datoriile. Aceasta este o creație clasică dintr-un singur motiv – explorează, în mod detaliat, tema răzbunării prin suferință ca nici o altă lucrare literară și demonstrează cum ideea filozofică de a fi mai capabil sau valoros decât ceilalți și de a decide cine merită să trăiască sau nu regește, poate avea consecințe periculoase. Este povestea impresionantă a unui student talentat, lovit de sărăcie, cel care dezvoltă o teorie despre oameni extraordinari care se situează deasupra legii, de vreme ce inteligența lor i-ar ajuta să contribuie, într-un fel sau altul, la bunăstarea societății. Dostoevski le oferă în acest fel cititorilor, o analiză psihologică plină de suspans care depășeste tema de bază. Cu cât am încerca să intelectualizăm mai mult scrierile sale, cu atât mai confuzi am deveni.

Pentru a concluziona, scrierile lui Dostoesvki reușesc să scoată în evidență unele dintre cele mai importante aspecte ale vieții cotidiene și în același timp, reușesc să capteze atenția cititorilor în așa fel încât timpul petrecut citit trece surprinzător de repede. Cărțile lui sunt o adevărată sursă de inspirație și fără îndoială, cel mai potrivit mod de a-ți petrece timpul liber. Cărțile descrise în acest articol sunt doar câteva dintre scrierile lui Dostoevski, cei pasionați putând descoperi și alte opere la fel de interesante ca acestea.

Vizualizări: 271

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: