Casa „Ion Popescu Voitești“, o ruină

Ovidiu Pungan, primarul comunei Bălănești, s-a prezentat ieri la Consiliul Județean Gorj pentru a solicita sprijin financiar în vederea restaurării casei memoriale Ion Popescu Voitești. Pungan spune că în urma ploilor, casa memorială este într-o stare avansată de degradare. Mădălina Ciolocoi, vicepreședintele Consiliului Județean Gorj, promite că va face demersuri la Ministerul Culturii pentru a obține fonduri privind restaurarea.

Casa Memorială Ion Popescu Voitești este pe punctul de a deveni o ruină. Cel puțin asta afirmă primarul localității Bălănești, Ovidiu Pungan, care a venit ieri la Consiliului Județean să ceară bani pentru a evita prăbușirea acestei valori culturale. Pungan spune despre casă că există riscul să cadă dacă nu se intervine prompt. ”Casa se află la momentul de față într-o stare avansată de degradare, există riscul să cadă. Interiorul și exteriorul sunt un dezastru, tinde spre ruină”, a spus primarul din Bălănești, Ovidiu Pungan.

În acest sens, primarul din Bălănești, a venit să ceară bani pentru a putea restaura casa celui care a fost unul dintre cei mai mari geologi ai României. ”Am venit să cer sprijin financiar Consiliului Județean pentru că nu putem lăsa de izbeliște o asemenea valoare. Nu am idee câți bani ne-ar trebui, oricât ar fi numai să se ia măsuri pentru că altfel nu mai putem salva nimic”, a declarat Ovidiu Pungan, primarul din Bălănești.

TESTAMENT

Situația este cu atât mai gravă cu cât nici măcar ultima dorință a geologului nu mai poate fi îndeplinită. ”Ion Popescu Voitești a lăsat în testament că donează această casă statului român cu o singură condiție, aceea ca la parterul clădirii să funcționeze un cabinet medical. Acest lucru se întâmplă acum, la parter avem cabinet medical, dar care nu mai poate funcționa în asemenea condiții”, a spus Ovidiu Pungan.

DEMERSURI

Mădălina Ciolocoi, vicepreședintele Consiliului Județean Gorj, cea care are și atribuții pe cultură în cadrul instituției, a promis ieri că va face toate demersurile necesare la Ministerul Culturii pentru a primi bani. ”Voi lua legătura cu Muzeul Județean pentru a vedea cum putem face să reabilităm măcar interiorul și exteriorul. Ar fi o pierdere imensă să nu ne ocupăm de acest lăcaș de cultură al comunei Bălănești. Vom cere sprijin Ministerului Culturii pentru ca această casă să fie inclusă în vreun program de restaurare”, a declarat Mădălina Ciolocoi.

Vizualizări: 185

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: