Case izolate cu lână de oaie. Materiale fabricate la Novaci!

Locuinţele românilor ar putea fi izolate cu un produs ecologic obţinut din lână de oaie chiar în oraşul Novaci. Un punct de colectare şi o fabrică de prelucrare a lânii, dar şi un centru de cercetare în domeniu sunt investiţii ambiţioase pentru care primarul Dumitru Leuştean cere bani europeni, prin Ministerul Economiei. Spălată, tratată şi procesată, lâna devine un excelent izolator termic şi fonic.

Pentru a putea pune în funcţiune fabrica, va fi nevoie de achiziţia unor instalaţii specifice, tocmai din Noua Zeelandă, spune primarul Dumitru Leuştean. „Este vorba de un proiect naţional, de achiziţie de lână şi de prelucrare a lânii în România. Suntem într-un stadiu destul de avansat şi avem o colaborare cu încă şase primării din România, din diverse zone, cam toate regiunile le acoperim, în aşa fel încât aici să se desfăşoare activitatea de colectare şi de balotare a lânii din zonele respective. Toată va fi transportată, iar la Novaci va fi inclusiv achiziţie şi prelucrare a lânii. E un proiect destul de ingenios, destul de greu. Nici cu partea de finanţare nu este uşor. Suntem orientaţi către Axa G, prin Ministerul Economiei, unde este vorba de o sumă destul de substanţială, aproximativ 20 de milioane de euro. Este şi activitate de cercetare ştiinţifică pe acest domeniu”, a declarat Dumitru Leuştean, primarul oraşului Novaci.

O mână de ajutor pentru crescătorii de oi

Primăria pregăteşte acest proiect de circa doi ani. Depunerea lui spre finanţare ar urma să aibă loc chiar luna viitoare. Demersurile sunt avansate, dovadă fiind faptul că primăria a închiriat deja un teren pentru respectivele investiţii. „Deja avem teren închiriat, este vorba de aproape un hectar. Suprafaţa este impusă pe proiectul respectiv, atât halele respective, loc de parcare, centru administrativ. Va fi un parteneriat, pentru că primăria nu poate să desfăşoare activitate de genul acesta. Cu siguranţă, este o mână de ajutor pentru crescătorii de animale, pentru că la momentul actual e bine, sunt subvenţii de la stat, de la Uniunea Europeană, iar noi, prin achiziţia lânii, să putem să îi mai sprijinim, să-i încurajăm să îşi continue activitatea”, a mai spus primarul din Novaci.

Pentru că mare parte din lână românească nu este foarte bună calitate, cea care va fi colectată din ţară şi procesată la Novaci va fi utilizată în special la producerea de materiale termoizolante pentru clădiri. Materialul are o capacitate de izolare semnificativ mai bună decât polistirenul, spun specialiştii.

Din lâna colectată se va extrage şi lanolina, o grăsime care se găseşte în stare naturală în lână şi care este folosită încă din Grecia Antică pentru proprietăţile sale emoliente şi protectoare. Este folosită în industria farmaceutică şi este destul de costisitoare.

Totodată, lâna de cea mai bună calitate va fi comercializată sub formă de fir simplu sau colorat pentru producţia de articole vestimentare şi de alt gen.

Odată cu punerea în funcţiune a fabricii şi a punctului de colectare, se vor înfiinţa şi câteva locuri de muncă. În jur de 20, spun autorităţile, pentru că instalaţiile vor fi automatizate.       

Vizualizări: 3,751

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: