Câștigă o mie de lei pe zi de la CE Oltenia. Penalități de un milion de euro!

Complexul Energetic Oltenia are de plătit circa un milion de euro sinistraților din comuna gorjeană Roșia de Amaradia, ale căror case au fost distruse de alunecarea de teren din 2005. Judecătorii au stabilit în 2013, după ani lungi de procese, ca societatea să reconstruiască locuințele a 31 de persoane. Fapt care nu s-a întâmplat, iar o parte din ei au cerut penalități de întârziere. Unii au primit dreptul la 0,1% pe zi, alții 1% pe zi, iar alții 1.000 de lei pe zi, în funcție de completul care a judecat cauza.

Complexul Energetic Oltenia a publicat pe site-ul propriu o situație a litigiilor în care este parte. Unul dintre acestea este cu Asociația Sinistraților Seciuri, sat al comunei Roșia de Amaradia distrus parțial de alunecările de teren din 2005. Zeci de case au fost puse la pământ, pentru sinistrații de atunci fiind construite case la Albeni. Case mici însă, care nu se comparau cu gospodăriile distruse.

A fost nevoie de ani buni în care sinistrații să demonstreze mai întâi că de vină pentru alunecare a fost exploatarea minieră din zonă. Au urmat alte procese prin care au obligat compania să le reconstruiască gospodăriile, apoi alte drumuri la instanță pentru a cere penalități de întârziere. Judecătorii au decis încă din 2013 reconstruirea locuințelor, dar CE Oltenia este abia în fază de proiectare.

Pe cale de consecință, 24 dintre sinistrați au cerut penalități de întârziere. Șapte dintre ei au pierdut procesele, dar ceilalți au câștigat sume diferite, după cum arată CE Oltenia într-o situație publicată pe pagina de Internet. „Dintr-un număr de 31 de creditori în baza deciziei civile nr. 7597/2013 pronunțată de Curtea de Apel Craiova în dosarul nr. 2081/267/2009***, 24 au promovat cereri de aplicare penalități pentru neexecutarea obligației de reconstrucție, 17 obținând sentințe/încheieri definitive de obligare a S CEO SA la plata de penalități/zi întârziere (0,1%, 1% sau 1.000 de lei/zi de întârziere), iar pentru 7 dintre creditori instanța a respins definitive cererile”, arată CE Oltenia, care subliniază faptul că nu există o soluție unitară a instanțelor. Doi dintre creditori, Cristinel Ciocan și Ilie I. Becheru, au executat silit compania, ceilalți așteaptă, dar așteaptă pe banii complexului.

Provizioane pentru plata penalităţilor

CE Oltenia a constituit provizioane de aproape 3,9 milioane de lei pentru plata penalităților, dar mai sunt și alte procese pe rol. „La data de 31.12.2016 mai sunt înregistrate pe rolul Judecătoriei Târgu Jiu (…) un număr de 12 dosare cu o valoare de 3.615.078 lei”, arată CE Oltenia.

Compania nu crede că poate scăpa de plata acestor penalități, după cum se arată în documentul citat. „La această data, societatea în calitate de debitor al obligației de reconstrucție immobile este abia în fază de proiectare, iar până la finalizarea lucrărilor mai sunt de parcurs o serie de etape propriu-zise de edificare, cu un grad variabil de edificare, toate aceste activități necesitând timp pentru desfășurare, precum și anumite condiții privind temperatura și umiditatea, fiind puțin probabil că societatea va fi exonerată de plata penalităților pe zi întârziere (calculate ca procent 0,1% sau 1% ori ca sumă fixă 1000 de lei pe zi de la comunicarea încheierii de stabilire a penalităților de la comunicarea acțiunii de învestire până la promovarea acțiunii de fixare a sumei definitive”, se arată în documentul care prezintă principalele litigii ale CE Oltenia.

Compania mai prezizează că pe rolul Judecătoriei Târgu Jiu mai este un dosar cu Peagu Ion și alți 63 de reclamanți, litigiul având o valoare de 18 milioane de lei, pentru jumătate din sumă fiind deja constituite provizioane.

Galerie foto


Vizualizări: 6,166

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: