Cât au câștigat foștii mineri la recalcularea pensiilor: între 0 și 27 lei

Muncă degeaba la recalcularea pensiilor foștilor mineri din Gorj și a altor persoane care au avut grupă de muncă. Casa de Pensii Gorj a recalculat peste o mie de pensii în baza Legii nr. 192/2015, pentru persoane ieșite la pensie înainte de ianuarie 2011. În baza acestei legi, punctajul crește cu 50% pentru perioadele lucrate la grupa I și cu 25% pentru grupa a II-a. Creșterea nu s-a simțit însă, deoarece guvernul a decis în luna mai 2017 să mărească stagiul de cotizare, astfel că ce s-a câștigat pe o parte, s-a pierdut pe cealaltă.

De această recalculare au beneficiat cei care au lucrat în condiții grele, pensionați înainte de 1 ianuarie 2011. Ideea a fost ca pensiile lor să fie echilibrate cu cele ale pensionaților după această dată, pe altă lege. La nivelul judeţului Gorj beneficiază de prevederile acestei legi un număr de 2.909 persoane.

Până acum au fost prelucrate un număr de aproape 1.100 de dosare. Dintre acestea au beneficiat de creşteri ale punctajului mediu anual doar 19 persoane, cărora le-a crescut pensia cu sume cuprinse între 4 și 27 de lei. Celorlalte persoane le-au rezultat pensii mai mici după recalculare, așa că a fost menținută pensia inițială.

Conducerea Casei de Pensii Gorj a explicat într-un document înaintat Comisiei de Dialog Social motivele întârzierii aplicării prevederilor acestei legi. Acestea sunt legate de aplicațiile informatice care au venit destul de târziu, dar și de personalul insuficient.

PNL a anunțat că atacă în instanța de contencios administrativ Hotărârea de Guvern nr. 291/2017, pe motiv că instituie o gravă discriminare, nepermițând majorarea pensiilor pensionarilor din grupa I și II de muncă care s-au pensionat până la data de 1 ianuarie 2011. În august a făcut primul pas al acestei proceduri, depunând o plângere prealabilă la guvern.

Vizualizări: 2,331

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: