Caută soluţii pentru reluarea investiţiilor hidro din Defileul Jiului

Conducerea Hidroelectrica s-a întâlnit vineri la Târgu Jiu cu factori de decizie din administraţia locală şi centrală, pentru a vedea ce este de făcut după ce judecătorii au anulat autorizaţia de construcţie pentru lucrările hidroenergetice de pe Jiu. În ciuda opoziţiei ecologiştilor, autorităţile se pronunţă pentru continuarea investiţiei pentru care s-au cheltuit 155 de milioane de euro.

Hidroelectrica susţine într-un comunicat că lucrările erau aproape de final în decembrie, când a venit decizia instanţei. „Astfel, gradul de realizare al C.H. Dumitra este de 98%, iar în cazul centralei de la Bumbeşti, gradul de realizare pentru CH Bumbeşti este de aproximativ 90% pentru construcţii şi peste 70% pentru montarea de echipamente. În ceea ce priveşte M.H.C.-ul de la Livezeni, s-au executat lucrări în procent de 55%”, arată compania energetică.

Maioreanu este pentru continuarea investiţiei

La discuţiile de vineri au participat preşedintele Directoratului Hidroelectrica, Bogdan Badea, secretarul de stat din Ministerul Energiei, Andrei Maioreanu, prefectul de Gorj, preşedinţii consiliilor judeţene din Gorj şi Hunedoara, parlamentari din cele două judeţe, reprezentanţi ai instituţiilor de mediu şi ai parcului natural Defileul Jiului. Presa nu a avut acces în sală.

Urgenţa discuţiilor a fost justificată de Hidroelectrica prin faptul că populaţia ar fi în pericol după stoparea investiţiei. „Astfel, pentru protecţia populaţiei din zonele adiacente aval de proiect, pentru limitarea posibilelor distrugeri cauzate de viiturile caracteristice perioadelor de iarnă-primăvară, evitarea inundării drumurilor naţionale, precum şi pentru punerea în conservare în condiţii de siguranţă a lucrărilor deja efectuate, autorităţile centrale şi locale, împreună cu consorţiul derulator al proiectului Hidroelectrica, cercetează căile de acţiune imediată şi prioritizarea acestora”, se arată în comunicatul Hidroelectrica, care susţine că sunt necesare unele lucrări de punere în siguranţă, până la primirea motivării instanţei şi eventuale căi de atac.

„Nu căutăm acum vinovaţi pentru blocarea proiectului, ci soluţii pentru punerea în siguranţă şi, ulterior, pentru punerea în funcţiune. Finalizarea investiţiilor hidroenergetice în derulare, de către Hidroelectrica - producător de energie din surse regenerabile de interes naţional - este o măsură asumată ferm prin Programul de Guvernare. La fel - creşterea gradului de valorificare a potenţialului hidroenergetic. Ministerul asigură întreg sprijinul pentru finalizarea lucrărilor de pe Jiu”, a spus secretarul de stat Andrei Maioreanu.

La rândul său, preşedintele Directoratului Hidroelectrica, Bogdan Badea, a susţinut că, prin blocarea acestui proiect după investirea a 155 de milioane de euro, a fost dat un semnal negativ tuturor investitorilor. „Consider că a fost creat un precedent extrem de periculos. Cum să vorbim despre dezvoltare în condiţiile în care nu poţi să faci investiţii pentru că există oricând spectrul ca autorizaţii obţinute perfect legal să fie mai apoi anulate de instanţă”, a spus Badea. Acesta a mai spus că nu înţelege ostilitatea organizaţiilor de mediu, câtă vreme societatea face lucrări de împădurire şi amenajare pentru integrarea obiectivului în ambient.

Vizualizări: 610

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: